Synnytys

Kreetan maku-kuva/ Koroneiki lokakuussa

Kuukausi tai kaksi vielä, sitten on poiminnan aika

Viime syyskuussa eräänä sunnuntaina siestalevon juuri alettua havaitsin olevani  raskaana. Siinä ei olisi mitään kummallista, jos olisin vielä hedelmällisessä iässä, mutta eläkeikäiselle se oli melkoinen yllätys. Tunnustelin vatsaani ja totta se oli, se syntyisi ihan kohta, niin hyvin se oli jo laskeutunut ja niin kovasti se tunki ulos. Oli kuumaa ja istahdin nojatuoliin vilpoisaan paikkaan, jossa parvekkeenovista käyvä tuulenhenkäys viilensi oloani. Hain tussikynän ja luonnoslehtiön ja niin alkoi synnytys. Piirsin paperille isoja ruutuja, aina kaksi rinnakkain, ja luonnostelin niihin sekä kuva-aiheita että tekstejä. Parin tunnin päästä olin hahmotellut aukeama aukeamalta tulevan uuden oliivikirjan synopsiksen. Nousin ylös ja venyttelin, rapsutin kissaa korvan takaa ja kiipesin parvekkeelle laajemman näköalan toivossa. Oliivipuut seisoivat raskaina ja hopeaisina matalilla  Kreetanmereen laskevilla kukkuloilla, kaskaat sirittivät tauotta ja unelias helle vaimensi äänet.

Viime yönä uni ei tullut. Unettomuus vaivaa silloin kun joku asia on unohtunut. Nousin ylös lukemaan ja silloin muistin: tuolloin syyskuussa olin itselleni luvannut aloittaa oliiviöljykirjan valmistelun heti tammikuun alussa.  Aihe vaatii perehtymistä ja niin kokosin tehtävälistan mustakantiseen vihkoon, jonka olin tätä varten hankkinut joulun alla.  Aamulla muistin yövalvomista seuranneen kummallisen unen: seisoin pienessä hiljaisessa ihmisjoukossa. Minut oli juuri valittu Oliiviöljyn kuluttajien maailmaneuvoston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi liittoon, jossa oli kourallinen henkilöjäseniä, juuri nuo, joiden keskellä seisoin. Seurue ympärilläni vaikutti kovin hajanaiselta ja surkealta. Vieressäni oli tarjottimellinen tuikkuja, mutta niiden sanottiin olevan öljylamppuja. ´Sytytä lamput ja pidä ne palamassa´, minulle sanottiin, ´muuta sinun ei tarvitse tehdä´.

 

Jokainen iso asia alkaa puhdistautumisella ja voitelulla. Valmistin kuorinta-aineen: pari ruokalusikallista merisuolaa, pari kreetalaista oliiviöljyä, viisi tippaa neroliöljyä. Hankasin sekoituksella ihoni ja huuhdoin hyvin. Sitrushedelmien tuoksu virkisti aisteja, suola silitti ihon, öljy toi silkin kaltaisen pehmeyden. Kuivaamisen jälkeenkin iho on tuoksuva ja voideltu. Kuningatarmainen olo.

Mies katseli ostoslistaa. – ´Eikös meillä ole oliiviöljyä ihan tarpeeksi, miksi sitä pitää tuoda?´ – ´Vertailun vuoksi, tuo nyt vaan, sitten näet´….

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − four =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:14 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s