Talvihortoilua

Puoli vuotta Kreetalle muuttoni jälkeen vierailin ensimmäistä kertaa Fournesin Botanical Parkissa ja ihastuin niin puistoon kuin sen yhteydessä olevaan ravintolaankin. Puistokierroksen jälkeisellä lounaalla meille tarjoiltiin herkullista, puiston mailta kerättyä hortaa ja tästä innostuneena hankin ravintolan puodista kreikankielisen kirjan hortasta ja niiden käytöstä kreetalaisessa keittiössä. Toiveikkaana ajattelin, että oppisin kreikkaa nopeasti, alkaisin kerätä hortaa ja loihtisin niistä upeita aterioita. Nyt, kaksi vuotta kirjan ostosta olen edelleen suhteellisen ulalla mitä hortaan tulee enkä useinkaan lue kreikankielistä kirjallisuutta.

Pari viikkoa sitten sain Facebookissa kutsun tapahtumaan ”Let’s finally learn the edible plants of Crete!”. Nyt jos koskaan, mietin ja ilmoittauduin mukaan siltä istumalta ja sain yllätyksekseni myös mieheni mukaan. (Hän olikin sitten kurssin ainoa paikallinen.) Tapasimme muut kurssilaiset Apokoronasissa, pienessä kylässä lähellä Paidochoria. Kävelimme Paidochoriin tapaamaan opastamme, Olga-rouvaa, ja aloitimme reippailupäivän milläs muulla kuin rakilla.

Olga-rouva johti joukkomme vehreille niityille ja oliivilehtoihin ripeään tahtiin. Me olimme varustautuneet patikointikengin ja Gore Texein, Olgalla oli huopatossut, polvisukat, musta hame, neule ja esiliina. Hän kertoi pukeutuvansa samalla lailla kesät talvet, keho tottuu lämpötilaeroihin.

 

Kaikki mahtuivat kyytiin! Valmiina hortoilemaan.

Kaikki mahtuivat kyytiin! Valmiina hortoilemaan. Kuvan otti Ildiko Berecz

WP_20160110_10_54_08_Pro

Olga näytti meille muutaman erilaisen villivihanneksen ja pääsimme sen jälkeen itse ”veistelemään” hortaa maasta. Tässä vaiheessa kaikki maasta puskeva vihreä näytti samalta ja kävimmekin jatkuvasti kysymässä Olgalta neuvoja ja kommentteja. Hän joko hylkäsi tai hyväksyi, joskus sätti ettemme olleet kuunnelleet hänen neuvojaan. Meitä pelotti eniten, että poimisimme koriimme jonkun hortamaailman kärpässienen ja myrkyttäisimme koko ryhmän. Muutaman hylkäyksen jälkeen opimme kuitenkin jo erottamaan pari yleisintä tuolla niityllä kasvavaa hortaa ja saimme lisää itsevarmuutta.

WP_20160110_11_01_51_Pro

WP_20160110_11_08_40_Pro

Korimme ja muovikassimme alkoivat jo olla täynnä, mutta Olga viipotti jo eteenpäin johdattaen meitä pidemmälle ja pidemmälle. Maisemat olivat kauniita, mutta ryhmämme alkoi väsyä. Olgalla riitti virtaa, hänen polvensa eivät väsyneet jatkuvasta kyykkimisestä eivätkä mutaiset sormet haitanneet menoa.

Vihdoin, muutaman tunnin keräilyn jälkeen palasimme kylään ja aloimme putsata hortaa. Saimme jokseenkin suurpiirteiset ohjeet: katkaisimme kannan lähes kokonaan ja leikkasimme pois lehtien yläpäät. Jos käytimme keräilyyn muutaman tunnin, meni putsaamiseen reilu tunti meidän isolla porukallamme.

WP_20160110_13_25_46_Pro

Viimeinen tarkistus ennen putsausta

WP_20160110_13_49_49_Pro

Kello alkoi lähestyä iltapäivää ja meidän oli valitettavasti pakko jättää lounas väliin ja palata takaisin Haniaan. Ennen lähtöämme Olga-rouva kuitenkin kutsui meidät keittiöönsä ja antoi meille hänen jo aiemmin aamulla keräämiään villivihanneksia, kananmunia ja tietenkin juustopiiraita pahimpaan nälkään.

WP_20160110_13_49_24_Pro

Päivän satoa: galitsidaa, soxosia, provatinaa, siridaa ja hiromouridaa. Niimet vaihtelevat kylästä kylään.

Kotona jätimme hortapussin parvekkeelle ja siivosimme ne myöhemmin. Illalliseksi nautimme herkullista hortaa! On tärkeää muistaa lorottaa keitetyn hortan päälle reilusti oliiviöljyä. Olga ohjeisti meitä lisäämään suolankin vasta keittämisen jälkeen, ei siis keitinveteen. Noin vartin keittämisen jälkeen horta siis kaadetaan siivilään, sitten lautaselle ja maustetaan öljyllä, sitruunamehulla ja suolalla. Nam!

 

WP_20160112_15_54_05_Pro

WP_20160112_18_32_50_Pro

Päivän saldo? Hortan kerääminen ammattilaisen opastuksella oli mielenkiintoista ja mukavaa, ulkoilu kauniina talvipäivänä virkistävää, mutta en siltikään lähtisi vielä yksin teiden varsille kykkimään ja miettimään mitä kaikkea kannattaa lautaselleen laittaa. Onneksi toreilta saa ostettua, kohtuulliseen hintaan, jonkun muun keräämiä ja perkaamia villivihanneksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ten + ten =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:33 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s