Talvinen Kreeta

 

Kreetalla talvi on vihreä ja viileä. Marraskuussa, kun sateet tulevat, alkaa maa vihertää kuivan kesän jälkeen. Joulun aikoihin kukkivat varhaisimmat puut, kuten manteli. Tammikuu on viilein ja sateisin, helmikuun lopulla useimmin alkavat jo kevätilmat ja maalis-huhtikuussa taivas on korkealla ja luonnon väriloisto hivelee silmää.  Kahden kuukauden talvi tarkoittaakin pitkää matalapaineen kautta, sen molemmin puolin on pitkä syksy ja kevät.  Keväällä ja syksyllä korkea-ja matalapaineet tulevat ja menevät, on joko talvisäätä tai syys-/kevätilmoja ilmapaineen mukaan.

Lämpötilat sopivat ulkoiluun ja retkeilyyn, uskaliaimmat voivat harrastaa talviuintia. Kylmimpinä talviaamuina voi olla jopa +8 C astetta, mutta päivälämpötilat alimmillaan ovat noin +10 C. Useimmiten kuitenkin on noin +15 C päivällä, jolloin kreetalaiset kulkevat talvitakeissaan napit huolettomasti auki. Varjossa on viileää, jos istuu ulkona, sen mukaan  pukeudutaan. Asunnoissa on kivilattiat, sisälläkin ollaan jalkineet jalassa. Talojen ja julkisten tilojen lämmitys ei tapahdu samanlaisten käytäntöjen mukaan kuin meillä, ovet ovat usein auki tuuletuksen vuoksi. Lämmitys luo kostetutta ja siksi taloissa on usein räppänät selkosen selällään talviaamuina.

talvinen kreeta

Vamosin vierasmajoissa on kaikissa sekä takka että keskuslämmitys että vielä ilmastointi, joten lämpötilojen säätömahdollisuuksia on monia.

Kreeta on talvellakin kaunis. Ruoho on korkeaa, nahkealehtiset puut ovat ainavihantia, mutta esim. plataanit ja mulperit ovat lehdettömiä. Se luo avaruutta. Sipulikasvit, kuten tasetit ja narsissit sekä syklaamit kukkivat jo joulun aikaan, ja kukkaloisto vain yltyy mitä pidemmälle kevät edistyy. Puut kukkivat myös, manteli usein jo vuodenvaihteessa.

Merivesi on noin +15 C, siis samaa tasoa kuin Suomessa kesällä! Talviuinnin harrastajiakin saarella on, varsinkin kauniina päivinä. Liikkuminen ulkona luonnossa poluilla on nautinto. Vamosin ympäristössä on pieniä kyliä, polkuja, kappeleita, naapurustoja joka suunnassa, joten kävelijälle riittää tutkittavaa ja koluttavaa.

Vamos on keskikokoinen kreetalainen maalaiskylä Hanian ja Rethymnonin puolivälissä. Siellä on rauhantuomarin ja väestökirjanpitäjän virasto, maarekisterivirasto, posti, pankki, puhelinlaitos, poliisi, kaikki kouluasteet lukioon saakka, kampaaja, elintarvikekauppoja, leipomo, kahviloita, kolme tavernaa, internetkahvila, lihakauppa, apteekki jne. Kylä on siis  hyvin varustettu ja siellä asuu sekä virkamiehiä että maanviljelijöitä. Useimmilla on useita toimeentulonlähteitä, joten kylä on vauras ja aktiivinen. Seuratoiminta on vilkasta.

Kylässä tapahtuu paljon, se kasvaa ja kukoistaa ja siellä on runsasta kulttuuritarjontaa. Rantakylään Kalivesiin noin 8 km matkaa, Georgiupoliin 10 kilometriä. Kylä sijaitsee kukkuloilla, joista paikoin näkyy meri, Akrotirin niemimaa  ja takana korkealle kohoavat Valkoiset vuoret.

Viikon aikana pääset osallistumaan kylän arkeen ja saat kokemuksia ja ajateltavaa. Kaikki ei suinkaan ole valmista,  tästä ei tule idylli eikä paratiisi, mutta kahdenkymmenen vuoden uurastus näkyy.
Viikon ohjelma on rakennettu ruoan ja ruokatuotannon ympärille. Mennyt aika ja nykyaika elävät rinta rinnan, ruoka ei ole teollista vaan käsityötä, jossa hyvä maku, laatu ja lähiruoka ovat arvossaan.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 + fifteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:15 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s