Taverna Zisi

1-IMG_2887-001

Kun nyt ajaa Iraklionin suunnasta Rethymnoniin, ohjataan autoilijat vanhalle päätielle tietöiden vuoksi. Kello oli jo seitsemän illalla ja lounaskin syömättä. Huomasin tilaisuuteni tulleen ja parkkeerasin vanhan tien varressa Misiriassa (se on Rethymnonin esikaupunkia) sijaitsevan taverna Zizin eteen.  Vaaleaa kalkkikiveä oleva rakennus näyttää kutsuvalta ja jää suurten eukalyptusten siimekseen, autoille on hyvästi tilaa ja lapsillekin löytyy tilava ja turvallinen leikkipaikka.

Kreikkalaiset asiakkaat eivät olleet  vielä liikkeellä, meitä oli kourallinen syöjiä isossa hallissa, joka on melkoinen vastakohta ulkopuolen houkuttavuudelle.  Halli tuo mieleen neukkuaikojen leningradilaiset hotelliravintolat. Ei niin ankea, mutta steriili, suorastaan putipuhdas. Taverna on ilta illan jälkeen tupaten täynnä ruokailijoita.  Niitä mahtuu ison rakennuksen kahteen kerrokseen ja pihalle kolmisen sataa. Hyvä ruoka ja edulliset hinnat täyttävät tavernan.  Entiseen aikaan tavernoissa oli aina enemmän tai vähemmän hygieeniset lämpöhauteet, joista ruoka käytiin valitsemassa. Täällä on edelleenkin sellainen,  mutta teräs kiiltää ja lasi hohtaa. Laskin hauteessa olevan 24 lajia. Munakoisoa ja kania, porsasta ja paprikaa, mustekaloja monella tapaa, nistísimaa eli paastoruokia, onhan täällä pääsiäinen vasta tulossa. Kun sitten luin listaa oli siellä toista sataa ruokaa enkä ollut vielä päässyt jälkiruokiin.

Minua ovat arveluttaneet tavernat, joissa on pitkät listat.  Miten ihmeessä keittiö selviää sellaisesta haasteesta muutoin kuin pakasteilla?  Ruokalistan laderá-ruoat ovat niitä, jotka seisovat lämpöhauteessa, siis selliaiset joko uunissa tai kattilassa valmistetut, joissa on käytetty runsaasti oliiviöljyä.  Hiiligrillissä valmistuvat lihat.  Mezeitä oli paljon, ja kun listaa luin, aloin ymmärtää, että kalaa lukuunottamatta pakasteita ei juuri listalla ollut.  Musakakin oli lämpöhauteessa, tänään tehtyä, eikä  tukusta valmiina hankitussa savisessa annosvuoassa. Päätin pysytellä paastoruokien puolella ja niin tilasin annoksen jättipapuja sellerin kera enkä voinut vastustaa pientä herkuttelua: se tarkoitti muutamaa lohkoa kullanpunaiseksi paahtunutta uuniperunaa, jota juuri tuotiin uunista lämpöhauteeseen. Leivänkin eteen oli nähty vaivaa: tummahkoa maalaisleipää, rohkeita känttyjä, sivelty oliiviöljyllä ja merisuolalla, paahdettu raidalliseksi parilalla, päälle tuoksuvaa oreganoa.  Tunsin itseni kuningattareksi. Maku ruoissa oli hyvä, mutta erinomaiseksi en sitä luokittelisi. Hinta-laatusuhde on kuitenkin enemmän kuin kohdallaan. Lasku nimittäin jätti minut suu auki ihmettelemään, piti ihan kysyä tarjoilijalta onko summa oikein.  Oli se, 6,50 €. Ja kuittikin tuli pyytämättä.  Laskun mukana tuotiin pöytään karahvi rakia ja iso pala kotihalvaa.

Lisäpisteitä annoin nopeasta ja tehokkaasti hoidetusta tarjoilusta, kaikinpuolisesta siisteydestä ja siitä, että ruokapöydässä oli kunnollisissa pulloissa sekä hyvää viinietikkaa että vihreää tämän talven oliiviöljyä.  Liian monessa tavernassa öljy on ollut valon haalistamaa keltaista mitä-lie-oliiviöljyä.

Niin että mistä sinne löytää? Aja Rethymnonista ulos itäänpäin vanhaa päätietä, so. sitä tietä, joka kulkee jokaisen rantakylän läpi ja yhtyy lopulta uudempaan pääätiehen Skalettassa.  Se on tien vuorten puoleisella sivulla, siinä missä jalkakäytävien rakennustyömaa päättyy, suurten eukalyptysten alla. Keskustasta 3-4 km.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

20 − 18 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:25 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s