Täytetyt munakoisot, paputsakia

1-IMG_0439

Tämän ruoan nimellä on monta käännöstä. Pohjalliset eli paputsakia, täytetyt munakoisot ja vielä munakoisoveneet. Kaikki käyvät. Helppoa herkkua. Oheinen resepti antaa kaksi pientä annosta tai yhden ison.

–          1 munakoiso

–          ½ dl oliiviöljyä

–          350 g jauhelihaa

–          ½-1 sipuli silputtuna

–          ½ dl punaviiniä tai sherryä/portviiniä/vermuttia

–          1-1/2 dl tomaattimurskaa

–          noin 1 dl silputtua persiljaa

–          suolaa, pippuria,

–          ½ kanelitanko

–          1 laakerinlehti

–          1 valkosipulin kynsi

–          juustoraastetta tai juustosiivuja kuorrutukseen

Halkaise munakoiso. Viiltele leikkauspinta syviin ruutuihin mutta älä riko kuorta. Aseta puolikkaat alassuin kattilaan, kaada pohjalle oliiviöljy. Nosta lämpö ensin korkealle, niin että alkavat siristä ja laske sitten matalimmalle. Laita kansi päälle ja anna puolikkaiden hautua omassa nesteessään noin tunnin. Kun tunnet paahtuneen aromin,  voit sammuttaa levyn. Anna hautua vielä hetki. Kansi  on välttämätön.

Kun munakoisot pehmenevät, pruukaa kattilan pohjalle irrota tilkka nestettä ja jopa hiukan öljyä, jonka ne alkuun imivät. Anna puolikkaiden jäähtyä hetki ja nosta sitten alustalle ja käännä ne leikkuupuoli ylöspäin. Kaavi sisusta lusikalla mutta jätä reunoille ohut kerros (noin 3-5 mm).

Valmista täyte kattilassa, jossa munakoisot kypsyivät; pohjalla pitäisi olla hieman öljyä. Kuullota siinä sipulisilppu. Kun se on saanut hiukan väriä, lisää jauheliha ja murusta se. Kypsennä kunnes nesteet ovat haihtuneet ja lisää sitten viini sihahtaen. Mm… Nyt voi laskea lämmön puoliväliin. Anna taas viinin haihtua ja lisää sitten tomaattimurska, mausteet ja valkosipuli sekä munakoisojen sisus. Hauduta matalalla lämmöllä kunnes nesteet ovat kolmanne kerran haihtuneet.

Kuumenna uuni noin 200 asteeseen. Laita munakoisonkuoret uunivuokaan, täytä ne seoksella kukkuroilleen ja ripottele pinnalle sulavaa juustoa tai juustosiivuja. Gratinoi uunissa 15-20 min ja tarjoile.

Alkuperäiseen paputsakia-reseptiin tuli tiukka bechamel-kastike, joka lusikoitiin keon päälle.  Sen pinnalle ripoteltiin juustoraastetta ja sitten gratinoitiin. Toinen vaihtoehto oli valmistaa kuivahko muskotilla ja juustoraasteella maustettu perunasose ja pursottaa se reunoille. Juustokuorrute yksinkertaistaa reseptiä ja tekee siitä  gluteenittoman.

Kretan Maku-kuva munakoisosta

Eivätkö olekin ihan kuin pienet kengät tai pohjalliset?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 − 2 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:20 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s