Temenia ohjeet

Kreetan Maku-kuva Temeniasta

Temenian tarha

Temeniassa alkaa oliivinkeruun ensimmäinen vaihe joulukuun alussa. Kun puita on kuitenkin kolme sataa, ne ovat eri ikäisiä, kun joukossa on useampia lajikkeita mutta pääasiassa tsunati-lajiketta, kun puut ovat jyrkällä  rinteellä, joista toiseen paistaa aamuaurinko, mutta toiseen vasta iltapäivällä, kun tarha on korkealla 750 myp. (mutta etelärannikolla), kypsyvät marjat eri tahtiin.  Jos haluat oliivinkorjuuseen mukaan, ota yhteys Sifiin tai Adellaan ja kerro heille toiveesi ja mahdollinen aikataulusi. Aikoja voi sovitella ja viimeiset oliivit saatetaan vuodesta riippuen poimia vasta myöhään keväällä.

Tarha sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä perheen tavernasta.

1)      Yksinkertaisin reitti kulkee sinne Stratin kirkon kulmalta Temenia-Paleohoran-tien varrelta. Katso oheisesta karttalinkistä miten sinne parhaiten pääsee. Strati ei ole varsinainen kylä vaan muodostuu useammasta talorykelmästä (ikismós). Autolla pääsee ja uskaltaa ajaa aivan kirkon kulmalle, se kun on hautausmaan vieressä.  Hautausmaan alareunassa on portti ja siitä lähtee polku alaspäin… katso karttaa niin osaat. Mutta kannattaa pyytää Sifiä /Prokopista oppaaksi ainakin eka kerralla.

2)      Jos saat Sifin kyytipojaksi, kuljette todennäköisimmin sinne toista tietä niin, että ajatte tarhojen kautta. Jos kuljet sieltä itse reitin opittuasi, muista sulkea portit.

Puissa on tunnukset, nykyisin valkoinen numeroitu laatta. Etsi oma numerosi. Se on ollut ainakin eka postissa kuvassa jonka olen laittanut. Jos  numero on hukkunut, kysy, niin laitan e-mailina. Olisi hyvä olla oman puun kuvan valokopio  mukana,  siitä puu olisi helppo tunnistaa. Sifi osaa puunsa ulkoa, löytää valokuvan perusteella vaikkei numeroa olisikaan.

Lampaat tai vuohet saattavat olla samassa tarhassa kanssasi. Ne ovat hyvin rauhallisia, useimmin arkoja ja pitävät hyvää etäisyyttä. Jos näet eläimiä oraspellossa niin tiedä, että ne eivät ole pahanteossa, vaan oras on niille ravinnoksi! Lampaat ja vuohet myös pitävät aluskasvillisuuden matalana. Umpinaiset kengät tai ainakin tukevapohjaiset sandaalit on hyvä olla jalassa, sillä maapohja on paikoin kivistä ja viettävää. Oraspelto taas Gonimosin alapuolella saattaa olla irtotavaraa, niin että se menee sandaaleista sisään.  Pitkälahkeiset housutkaan eivät ole huono vaihtoehto, niissä paikallisetkin kulkevat kun liikkuvat tarhoissaan. Siellä täällä on myös pystyynkuivanutta ohdaketta tms, joka ei lampaille ole kelvannut.

Saat viipyä puusi juurella / tarhassa niin kauan kuin lystäät, saat ripustaa vaikka makuusäkin puiden väliin, jos niin haluat. Täällä on jopa yövytty puiden väliin pingotetussa makuusäkissä. Et kuitenkaan saa vahingoittaa puita millään tavalla eikä avotulta saa sytyttää.

Notkossa/rotkossa on pieni putous, jolla on korkeutta runsaat kymmenen metriä. Se putoaa tarhalle alakautta johtavan polun päästä rotkoon. Pääsy putouksen juurelle vaatii vaivaa ja tukevat jalkineet sekä säärisuojat, risukkoa ja karhunvattua. Siellä on kuitenkin virtaavaa vettä ja viileätä helteelläkin.

Öljysi

Sinulla on oikeus kolmeen litraan oliiviöljyä.  Olen vienyt viljelijälle litran metallikanistereita, joihin hän pakkaa öljyn ja sulkee sen jälkeen kanisterin niin, että voit pakata sen matkalaukkuusi. Lentoyhtiöt eivät anna sinun kuljettaa oliiviöljyä käsimatkatavarana sen paremmin kuin muitakaan nesteitä.  Nykysäännöt sallivat yhden matkustajan kuljettaa kaksi litraa öljyä matkatavaroissaan. Jos sinulla ei ole matkaseuruetta mukanasi, ota meihin yhteyttä, säilytämme  öljysi kunnes pääset hakemaan loput tai kunnes joku tuttusi lupaa kuljettaa sen maasta.  Jos olet sopinut kanssani öljyn toimituksesta postitse, huolehdimme siitä sovitusti toukokuun aikana.

Päästäksesi hakemaan öljyäsi, ota ajoissa yhteyttä Sifis Marketakisiin. Hän puhuu englantia kankeasti, mutta ymmärtää kyllä hyvin vaikka on suhteellisen lyhytsanainen viestinnässään.  Sifin puhelin ei aina toimi, sillä hän on usein katveessa liikkuessaan ulkona laumojensa perässä. Kannattaa siis laittaa vaikka tekstari jos et saa kiinni soittaessasi. Sifin vaimo Adella puhuu hyvää englantia, on ollut töissä isossa kansainvälisessä ketjussa, jossa liikekieli oli englanti. Hän toimii hyvänä sihteerinä ja hoitaa asioita myös sekä Facebookin että sähköpostin kautta, joten tässä on hyvä väylä yhteydenottoon.  Yhteystiedot ja linkit  ovat tämän tiedoston lopussa.

Perhe

Sifin vanhemmat Vasiliki ja Prokopis Marketakis hoitavat perheen tavernaa (Oikogeniaki taverna Temenia) lähes yötäpäivää. He asuvat useimmiten tavernan yhteydessä olevassa asunnossaan. Nuoripari asuu tavernan yläkerrassa. Treffipaikaksi kannattaakin sopia taverna, josta on helppo lähteä liikkeelle.

Tavernassa saa erittäin hyvää ruokaa, joten kannattaa keskittää päivän ateriointi sinne, jos mahdollista. Samalla tulee perhe tutuksi. Tavernan erikoisuus on kastanjastifado, jota sinne tullaan syömään kauempaakin.  He käyttävät  raaka-aineina oman kylän ja alueen tuotteita niin paljon kuin mahdollista, puolivalmisteita ei lainkaan.

Kylässä ei ole majoitusmahdollisuutta, mutta sitä on tarjolla sekä Paleohorassa että Suijassa. Mahdollisesti myös Kandanoksessa.

Kylään ei pääse bussilla muutoin kuin kouluvuorolla Kandanoksesta kerran päivässä koulupäivinä  ja pois aamuisin Kandanoksen suuntaan.  Tälle ei ole aikatauluja, bussi lähtee koulun edestä kun koulu päättyy…Reittibussit löydät parhaiten katsomalla http://www.bus-service-crete-ktel.com/maps3han.html. Kun klikkaat reitin päätepysäkkiä, saat aikataulut! Aloitussivu aikatauluineen  löytyy osoiteesta http://www.bus-service-crete-ktel.com/.

Alueella on mahdollisuus myös kulkea kävellen. Kreetan kirjakaupoissa on vaihdellen tarjolla myös polkukarttoja.  Suijaan laskeva Agia Irinin rotko on yksi suosituimmista. Myös rantoja pitkin voi liikkua patikoiden.

Linkki karttaan, jossa näet oliivitarhan:http://maps.google.com/maps/ms?vpsrc=1&ctz=-120&ie=UTF8&msa=0&msid=213500413414345003761.0004b2a3fa89295cd27cc&t=h&z=14

toinen linkki: http://maps.google.com/maps/ms?msid=213500413414345003761.0004b2a3fa89295cd27cc&msa=0

 

 

Sifis Marketakis +3069 7414 5718

Adella +3069 4428 0046, sähköposti adella.iatrou@gmail.com,

FB:  etsi Adella Dadella, voit joko kirjoittaa seinälleen tai laittaa henkilökohtaisen viestin.

Taverna: puhelimeen vastatataan kreikaksi ellei englannintaitoinen Adella ole paikalla +3028230 51590

Kun sinulla on kysyttävää tai haluat apua, ota yhteyttä!

Ja kerrothan minullekin kun olet tulossa!

 

Merja Tuominen-Gialitaki

+358 503888 381 ja +306980060933

merja@kreetanmaku.fi

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 + 12 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:25 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s