Thriptí

1-IMG_0266

Etualalla lahden pohjukassa Pahia Ammos, meren takana Agios Nikolaos

Thriptín kylä on nk. metóhi-kylä. Siellä ei asuta vuoden ympäri. Tai asuu siellä yksi mies, tavernanpitäjäpappa. Muut tulevat viikonloppuisin kuin kesämökeille, joita on noin 300. Ylhäällä on viileää, siellä voi viljellä sellaista mikä alempana nuutuisi kuumuteen, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Lisäksi täältä saadaan sato eri aikaan kuin alhaalla, joten sekin tuo vaihtelua.

Matka vain on vieläkin hieman hankala. Löydät tien alkupään Kato Horiosta Episkopin nurkalta. Seuraa kylttejä, joista osa on epävirallisia käsin kyhättyjä. Niitä on vaikea huomata. Alhaalla tie on huonokuntoinen, mutta paranee ylöspäin. Ja levenee.  Kaiteetkin on pahimmissa paikoissa. Ja kun pääsee mäntyjen suojaan siihen kohtaan missä kallio on revennyt Han rotkoksi, alkavat asfaltoidut kilometrit.

Saatat huomata vasemmalle eroavan hiekkatien, jonka alussa on kivinen kyltti: Agia Anna. Tien päässä (noin 2 km) on Pyhän Annan kappeli. Näköaloja on rotkoon ja paikka on vehreä. Paikkaan liittyy tosi tarina: noin 20 vuotta sitten ulkomaalainen mies – kyläläiset sanovat häntä englantilaiseksi, mutta saattoi yhtä hyvin olla saksalainen, eurooppalainen nyt ainakin- oli ihastunut silloin huonokuntoisen kappelin oven päällä kasvavassa puussa olleeseen puiseen kylttiin, johon oli kaiverrettu sanat:  Olen vain viikuna, mutta sellaisena arvokas. `Saksalainen´halusi laatan itselleen ja kyläläiset antoivat luvan. Mikäs siinä. Laattaa irrotettaessa sen takaa paljastui rahakätkö. Vanhoja kultarahoja! Ne lienee sinne piilottanut joku munkki pelätessään turkkilaisia. Näin asia selitetään. ´Saksalainen´lahjoitti rahat valtiolle sillä ehdolla, että ne käytetään paikan kunnostamiseen. Näin tapahtui ja kirkkoa entisöitiin ja ympäristö siistittiin. – Mutta olisivat saaneet laittaa siihen myös aidan ympärille´, puhkuvat kyläläiset. – `Ei sinne ole mukava mennä kun se on täynnä lampaita, ne ulostavat ja paikka haisee, vettä ja varjoahan nekin hakevat, mutta silti…´

Thriptíssä on sielläkin taverna. Tarjolla hyvää ruokaa ja auki kesällä joka päivä, talvella viikonloppuisin. Se on oiva tukikohta E¤-polkua kulkeville. Tästä voi mennä kahteen suuntaan: joko jatkaa itään Orinoon, joka on taaimmaisen vuoren toisella puolen. Sinne vie tekin, mutta risteyksiä on monta ja siellä on helppo eksyä, sanovat kahvilan miehet. Sitä paitsi pitäisi olla neliveto. Mutta kävellen se on ihan ok. Toinen suunta on Kavusiin. Sinnekin vie tie, oikeastaan sinne vie kaksi reittiä, ja niistä lännempi on myös kävelyreitti.  Se kulkee parin muinaisen asuin-ja linnoituspaikan vieritse (Vroda ja Thriptín kastro)  ja alempana maailman vanhimman oliivipuun vieritse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

12 + 4 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:14 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s