Tontuilla kreikkalainen alkuperä?

 

1-katit 003

Olen koko päivän etsinyt kirjahyllyni piiloissa lymyävää arvoteosta nimeltä `Merikarvian tonttukivet`. Se on kirjoitettu vuonna 1972 ja tekijä on arkeologian professori Unto Salo. Hän kertoo 1930-luvulla nuorena ylioppilaana Helsingin satakuntalaisen osakunnan kotiseuturetkellä kiinnittäneensä huomiota rajakiven tapaisiin patsaisiin, jotka kuitenkin seisoivat keskellä peltoa eivät rajoilla. Pohjana oli tukeva ja usein korkea ja iso siirtokivi, jonka päällä oli pystyssä runsaan metrin korkuinen ylöspäin suippeneva paasi ja sen päässä yksi tai  juuressa kaksi pyöreää. Vähemmälläkin mielikuvituksella varustettu mieltää ne fallos-symboleiksi. Pellonvartijoiksi isännät niitä kutsuivat ja puhuivat niistä vähän vältellen, aivan kuin niiden nimeä ei olisi saanut ääneen/turhaan lausua. Pyhiä ja kunnioitettuja kiviä. Niitä ei saanut vierittää pois, muutoin jyvät pienenivät.

Salo myös kiinnitti huomiota ruotsin kielen sanoihin en tomte=tonttu ja en tont=tontti. Onko tonttu tontinvartija? Ja kun pellon reunassa oli riihi, vartioi kivitonttu riihtäkin, muutti myöhemmin sen alle ja kotiutui talon menestyksen vartijaksi. Samoin syntyi saunatonttu. Miten tontut sitten joulupukin kelkkaan pääsivät onkin ihan toinen juttu. Aiemmin tonttu siis lienee ollut paikallaan pysynyt talon ja tilusten vartija, henkimaailman olento eikä suinkaan Korvatunturin henkilökuntaa.

Miten tämä Kreikkaan liittyy? Jos olet käynyt Deloksella, olet varmaan nähnyt siellä komeat marmoriset fallokset pylväiden nokassa. Fallos symboloi voimaa ja vaurautta, se toi hyvän ja karkoitti pahan. Se symboloi myös hedelmällisyyttä, runsautta.  Näitä kaikkia tarvitse merikarvialainenkin pienviljelijä eikä tässä tarvita paljoa mielikuvitusta kun jo näemme Merikarvian kivet- muuten Suomen ainoat laatuaan- myöhäisenä jatkumona, kulttuurilainana muinoin Välimerellä kukoistaneesta runsauden ja voiman/hyvyyden palvonnasta.

Tonttu sai jouluna ylipursuavan vadillisen puuroa. Kuinkas muuten?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 − three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
Ruokablogien kärki
joulukuu 17, 2017, 11:35 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s