Treffit oliivitarhassa

Perheellämme ei ole vuosiin ollut tapana ostaa tavaraa joululahjaksi, mutta koska jollakin tapaa on kiva läheisiä muistaa, päätin pari joulua sitten lahjoittaa äidilleni ja veljelleni perheineen oliivipuut. Merjan puodista löytyi Erfin luomutarha ja meillä on nyt toista vuotta tarhassa kaksi adoptiopuuta, numerot yksi ja kaksi.

 

Ensimmäisen vuoden oliiviöljylähetys lähti Helsinkiin postitse ja tämän toisen satsin päätimme käydä yhdessä äidin kanssa hakemassa Erfistä ja samalla tutustua puihin ja viljelijään. Erfin tarha on lähellä Rethymnonia, loivilla rinteillä upein näkymin merelle ja Psiloritis-vuorelle.

 

etsintä alkaaKummipuita etsimässä

 

Tapasimme tarhan omistajan Kimon Uranoksen Erfin kylässä ja hän johdatti meidät tarhalleen, josta lyhyen patikoinnin jälkeen löytyivät kummipuumme.

Tarhuri Kimon Ouranos

Tarhuri Kimon Ouranos

 

Kreetan Maku-kuva kummipuista

Kummit ja puu numero 2

 

Yhdessä Kimonin kanssa ihastelimme puita ja niiden alkavia kukintoja. Hän ei osannut, tai halunnut,  vielä tässä vaiheessa arvioida tämän vuoden sadon määrää tai laatua. Toivomme, että säät suosivat tänä tärkeänä kukinta-aikana ja niin kummi- kuin muutkin puut tuottavat hyvin hedelmää. Kimon kuitenkin muistutti, että sadosta riippumatta me kummit saamme vuosittain sen luvatun kolme litraa tarhan öljyä! Lähdimme siis lohdullisin mielin takaisin kylälle hakemaan kanistereitamme viime vuoden sadosta.  Tarhalla viljellään Kreetalle tyypillistä koroneiki-lajiketta, joka kerätään vuodenvaihteessa

 

Kreetan Maku-kuva kummipuusta

Kummipuu kukkii

 

kolme litraa öljyä

Kolme litraa öljyä

Kohtaaminen Kimonin kanssa sujui lämpimissä tunnelmissa ja tottahan toki ennen kotiinpaluuta meidät istutettiin perheen kafenioon rakille ja limonadille. Olipa muuten herkullista limonadia, jumalten juomaa kuten etikettikin kertoo. ”Zeus” virkisti ja rakista saimme potkua kantaa laatikollisen öljyä autoon ja lähteä kotimatkalle kohti Haniaa. Kimon toivotti meidät tervetulleiksi tarhalle aina halutessamme: ”Kun haluatte tulla tapaamaan puitanne tai viettää vaikka siestaa niiden varjossa”. Kuulostaa hyvältä, näkemisiin siis!

zeus

Zeus-limonadi maistui raikkaalta kuumana päivänä

Kummipuu on oiva lahjaidea niille, joilla on jo kaikkea, jotka arvostavat tasokasta oliiviöljyä ja onnistuvat kuluttamaan sitä kolme litraa vuodessa. Vierailusta tarhalle kannattaa sopia etukäteen ja varautua lenkkareilla.  

Lisää kummipuista:  http://www.kreetanmaku.fi/kummipuut/

Matkalla Erfiin pysähdyimme lounaalla Rethymnonissa, perinteisessä Zisis-tavernassa. Isosta koostaan huolimatta tavernassa tarjoillaan kotoisia makuja ja tällä kertaa varsinkin munakoisot tomaattikastikkeessa veivät kielen mennessään. Tavernaraatimme suosittelee lämpimästi!

Samoin Kreetan Maku!  Suosikkitavernani jo pitkään, vaikka sisätilat yhtä persoonalliset kuin muinoin kuin neukkumaassa. Mutta  ah!  se ruoka!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
marraskuu 24, 2017, 11:06 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuntuma: 17°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 4 m/s
Aurinko nousee: 7:08 am
Aurinko laskee: 5:12 pm
Ennuste marraskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
18°C
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Ennuste marraskuu 26, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
19°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 4 m/s