Usein kysyttyä

Vamosin lähialueiden kartta

Suurenna niin näet yksityiskohtia ja palveluita.

 

FAQ

Ajo-ohjeita:

Hanian lentokentältä päätielle:

suuntaa kohden Haniaa /Soudaa / Rethymnonia.  Runsaan 7 km päässä liikenneympyrässä poistu Soudan/Rethymnonin  suuntaan.

Noin 6 km:n myöhemmin saavut Soudanlahden pohjukkaan ja löydät sieltä saaren pohjoisrannikkoa myötäilevän päätien.  Länteen päin on mm. Hania, Maleme, Gerani, Platanias, Agia Marina, Kato Stalos, Kamisiana jne. Itään päin Vamos, Kalives, Rethymnon.

Miten Haniasta/kentältä Vamosiin tai Kalivesiin?

Ota päätieltä suunnaksi Rethymnon. Noin 8 km:n päässä on Kalami/Vamos-risteys vasemmalle.

1)Voit valita sen ja ajaa kapeaa mutta hienoa panoraamatietä alas Kalivesiin.  Sen loppupäässä, kun jo olet sisällä itse kylässä, jatkat suoraan (saatat huomata kyltin Vamos Health Center oikealla puussa!). Tie alkaa nousta kukkuloille. Nousun lopussa kolmannen serpentiinin jälkeen kyltti Vamos. Aja suoraan.

2) Voit myös jatkaa Hania-Rethymnon päätietä kunnes huomaat suuret kyltit: Kalives. Poistu tässä rampissa ja rampin alapäässä T-risteyksessä valitse vasen. Saavut noin 1 km päästä Kalivesin keskustaan. Taas T-risteys, käänny oikealle.  Kulmassa puun alla kyltti Vamos Health Center. Tie alkaa nousta ja kolmannen serpentiinin jälkeen näet kyltin Vamos. Aja suoraan. Matkaa Vamosiin on tästä pisteestä noin 7 km.

Vamosin alkupäässä = alapäässä (tulosuunnastasi käsin) on vasemmalla ensin kirkko ja noin 300 m päässä risteys ja kyltti vasemmalle Vamos Health Center. Parkkeeraa tähän ja kävele tien toiselle puolen taverna Blumosifiin. Kysy Nikoa tai Spirosta. Ovat veljeksiä ja huolehtivat siitä, että pääset majoittumaan. Fabrikan lähimmät majoitustilat ovat noin 200 metrin päässä tavernasta, uudemmat sijaitsevat kukkulan laella.

Jos et löydä ketään, laita tekstari tai soita +30698 0060 933, tai +358 50 3888 381. Molempiin vastaan suomeksi.

Rethymnonin suunnasta Vamosiin:

Georgiupolista  (lausu Jorjuupoli) nousee vanha päätie Vamosiin, matkaa noin 10 km. Saavut Vamosin yläpäähän, itse kylä on rinteessä alapuolellasi.

Myös Vrissesistä nousee tie Vamosiin, etäisyys noin 4 km ylämäkeen.

Bussilla Vamosiin

Googlaa vaikka KTEL  ( http://bus-service-crete.com/timetable.php?lg=2)  niin saat saaren kaikkien kaupunkien välisten bussien aikataulut

1) Vamosiin tulee päivittäin muutama vuoro Haniasta.  http://bus-service-crete.com/timetabledet.php?line=3&lg=2

2)  Voit myös ottaa Hania-Rethymnon-väliä kulkevan bussin ( http://bus-service-crete.com/timetabledet.php?line=1&lg=2), joka ajaa päätietä.  Silloin lähimmät pysäkit ovat Vrisses (4 km) , Agii Pantes (4 km), Kalives (8 km) ja Georgioupolis 10 km. Kaikista kylistä saa taksin, helpoiten Vrissesistä, jossa taksiasema on bussipysäkillä.

Miten löydän Vamosista Nikon ja Lolan Puutarhan eli Fabrika Farmin?  

Aja Vamosin läpi kulkevaa tietä pankin ohi kylän yläpäähän, sinne missä kukkulan laella on mäntymetsikkö.  Huomaat koulun tien oikealla sivulla. Koulun edessä on risteys. Käänny siitä vasemmalle ja aja noin 200 m (amfiteatterin ja kukkakaupan ohi), kunnes tulet pieneen risteykseen. Vastapäätä näet kyltit: Rethymnon 35, Hania 25. Oikealle vievä tie johtaa Rethymnonin suuntaan. Et mene sinne. Vasemmalle vievä tie kaartaa alas kylään. Et mene sinnekään, vaan tarkennat katseesi risteyksen yli vastapäätä: huomaat kapean, asfaltoidun tien, joka alkaa töyssyllä ja kiemuralla ja tuntuu johtavan ties minne. Sinne juuri olet menossa. Ota töyssy varovasti ettei auton nokka raavi asfalttia. Kiperän mutkan jälkeen onkin edessä runsaan sadan metrin ´suora´ja sen jälkeen pari porttia, jousta kummastakin pääsee pihalle. Aja sinne perälle, niin olet vierastalojen edessä.

Voit toki parkkeerata autosi isomman tien varteen ja kävellä viimeiset pari sataa metriä pihaan. Tätä suosittelemme varsinkin jos olet tulossa johonkin suurempaan tilaisuuteen, konserttiin tms. etkä majoittumaan.

 

Juomavesi

Yleisohje: suosittelen pullotettuja vesiä. Vesipulloja saa ostaa kaikkialta. Käytä  paikkakuntalaisia vesiä, ne ovat turvallisia ja saavat palkintoja maailman parhaimpia pullotettuina juomavesinä, kuten esim. Samaria. Kun ja jos viivyt pidempään, kyse alueesi asukkailta, voiko hanavettä juoda. Siinä on suuria alueellisia ja kausittaisia eroja, paikoitellen hanavesi saattaa olla todella korkealaatuista.

 

Miten tulla Kreetalle?

Voit ostaa vaikka vain pelkät lennot tai koko viikon paketin saarelle matkoja järjestävien suomalaisten matkatoimistojen kautta (Aurinko, Finnmatkat, Apollo, Tjäreborg, Lomamatkat jne). Tällöin saat suoran yhteyden.

Voit myös lentää Kreetalle lentoyhtiö Finnairin tai Norwegianin lennoilla. Finnairilla on useampia lentoja viikossa, Norwegianilla muutama, mutta sesongin alusta loppuun on molemmilla sunnuntaiaamuisin suora lento Haniaan.

Finnair lentää 2016 lähes joka päivä Haniaan tai Iraklioniin.

Iraklioniin Norwegian  lentää vain keskellä kesää. Pääset Norwegianin sivuille tästä linkistä http://www.norwegian.com/fi/.

Voit myös varata reittilennot ja saapua omin nokkinesi saarelle silloin kun haluat. Esimerkiksi Ryanair lentää Kreetallekin, tosin kovin helppoa yhteyttä ei ole. Etsi myös lentoja esim. Tukholman tai Lontoon kautta.  Kaikki talvikauden lennot kulkevat Ateenan kautta.  Sieltä pääsee Kreetalle myös laivalla joko Iraklioniin tai Haniaan.

 

Netti

Ilmaisen internetyhteyden löydät varmimmin hotelleista, kahviloista, tavernoista ja kylien keskustoista. Lähes jokaisessa hiukankin isommassa kylässä on jonkinmoinen ilmainen nettiyhteys, usein kyläaukiolla. Tavernoiden nettiin päästäksesi kysy koodia. Ota huomioon, etteivät yhteydet ole kotimaasi tasoa ja että katvealueita on paljon, ollaanhan vuoristossa.

Maksullinen netti: prepaid-kortteja saa palveluntarjoajien toimistoista.

 

Puhelin

Kreikkalaisen puhelinnumeron hankinta: prepaid-kortin saat palveluntarjoajan toimistosta (esim. What´s up, OTE/Germanos). Mukaan passi tai henkkari. Lisää puheaikaa voit ostaa vaikka kioskeista tai minimarketeista. He kysyvät operaattorisi nimen ja sinä kerrot paljollako haluat. Jos sinulla on Cosmoten liittymä, saat  halvat puhelut /netin seuraavasti:

– lataa ensin puheaikaa

– soita 1330 ja valitse tarjotuista puhepaketeista itsellesi sopivin. Viidellä eurolla puhut jo paljon.

 

Puhelujen hinnat nousevat sitä kalliimmiksi mitä halvemman kortin otat

Kun haluat halvemman yhteyden, voit tehdä sopimuksen. Tarvitset sitä varten veronumeron, henkkarin ja osoitteen, johon lasku tulee. Siitä voi tehdä suoraveloitussopimuksen, mutta tilin oltava kreikkalainen.

Skype-puheluita on helppo soittaa, sillä useimmissa kylien ja kaupunkien keskustoissa on ilmaisen Wi-Fin alueita.

 

Säätila

katso http://www.accuweather.com/en/gr/greece-weather     tai http://www.meteo.gr/meteoplus/cf.cfm?city_id=21

Talven ilmoista voit lukea lisää http://www.kreetanmaku.fi/talvinen-kreeta/

 

Vessat

Useimmissa kreetalaisissa vessoissa on seinällä kehotus olla heittämättä vessapapereita pönttöön! Papereita varten on paperikori. Tämä on totta ja herättää hilpeyttä ja hämmästystä, epäuskoisia kysymyksiä, inhoa jne. Miksi? Siksi, että veden paine putkistoissa on huonoja siksi, että monin paikoin ei ole olemassa viemäreitä, vaan septitankkeja ja/tai harmaan veden säiliöitä maan alla (takin kiinteistön alla tai takana). Ne saatetaan tyhjentää säiliöautolla. Niiden putkistot tukkeutuvat paperista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 − 1 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:29 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s