Uuden sadon viini korkattiin

 

 

 

Kreetan Maku-kuva Dourakisin viinitalolta

Huhtikuun alku on oikein hyvä aika korkata talven yli kypsynyt Sauvignon Blanc. Oljenkeltaista, raikasta.

 

Uuden sadon viini korkattiin

Viinikerhomme kokoontui Durakisin viinikellareille maistelemaan mm. uuden sadon Cebernet Sauvignonia, pitämään hauskaa, tutustumaan toisiinsa ja nauttimaan pöydän antimista. Sain päytäseurakseni muita Pohjois-Euroopan asukkaita, norjalaisen Lailan miehineen, Bjarnen ja Gyrin sekä hollantilaisen Miken ja englantilaisen Renéen.

Ensimmäisenä laseihimme kaadettiin talon uutta Sauvignon Blanchia. Viinikerhomme asiantuntija Pamela Dunn kertoi  kyseisen lajikkeen olevan harvinainen Kreikassa, mutta  tavallinen muualla, jolloin sitä käytetään usein sekoituksiin. Tämä viini oli tuore, oljenvärinen eikä siinä ollut lainkaan tammea, siksi sen tuoksu oli raikas samoin kuin suutuntuma. Meillä oli edessämme favaa, fetaa, oliiveja, leipää ja paahdettuja paprikoita ja olimme tyytyväisiä.

Talon isäntänä Antonis Durakis kertoi viinin  tarinan: heille oli syksyllä tarjottu korkealaatuista erää SB-rypälettä Iraklionin alueelta 0,3 hehtaarin tarhasta. Kun vielä vuosi oli hyvä ja kuiva, syksy  lämmin ja rypäleiden laatu erinomainen niin he päättivät kokeilla. Me pidimme viinin raikkaudesta ja tuoreudesta. Pullot olivat vielä ilman etikettiä, mutta Antonis kertoi viinin nimeksi tulevan Impomptu ja hinnan olevan noin 5,50-6 euroa.

Toisena viininä laseihin kaadettiin Lithnos-viinien kategoriaan kuuluvaa Vidianóta. Rypäle on paikallinen, se on löydetty uudelleen ja kyseinen jalo juoma oli kokonaan biodynaaminen. Maussa oli hedelmäistä persikkaa, väri oli kellankultainen. Viinissä itsessään on paljon rakennetta ja väriä. Lajike viihtyy korkeammilla rinteillä kuin muut ja se kuulemma selittää vahvan kullankeltaisen värin.  Kyseinen viini on isännän suosikki ja hän kutsuikin tätä Kreikan Chardonnayksi siksi, että lajike tarjoaa monia mahdollisuuksia ja se sopisi myös tynnyrikypsytykseen. Durakis on valmistanut tätä vuodesta 2007 ja vuosi vuodelta se on parantunut. Olimme tässä vaiheessa päässeet alkupaloissa purjopiirakkaan ja totesimme makujen sopivan mukavasti toisiinsa. Pullon hinta  8 €.

Kolmantena oli vuorossa hunajainen, makeahko Kudos-kategorian Malvasia de Candia. Malvasiaa italialaiset suosivat sekoituksissaan, sillä sen maku on rikas ja siinä on hyvä rakenne ja voimakas, lajille tyypillinen tuoksu. Keskiajalla 800-vuotta sitten se oli Euroopan johtava merkki, joka tämäkin on nyt löydetty uudelleen. Antonis kertoi viinin olevan heillä keskilaatua, he ovat valmistaneet sitä kuusi vuotta. Me kaavimme viimeiset purjopiirakan murut lautaselta ja maiskuttelimme tyytyväisinä. Tämä ja purjopiirakka oli edellistä parempi yhdistelmä, ja rosmariinimaksan kanssa maut nousivat sinfoniaan. Viinissä oli hunajaisen makeuden lisäksi saksanpähkinän aromeja. Pullon hinta 7,50 €.

Neljäntenä saimme laseihimme Kudos Grenache Rouge 2013. Roseeta. Lajike on yksi maailman laajimmalle levinneistä ja erityisen tavallinen eteläisessä Ranskassa, jossa ei liene yhtään roseeta ilman grenachea. Antonis kertoi juuri tämän viinin olevan isänsä suosikki, koko kesän hän nauttii vain tätä, sillä se sopii kaikkeen. Maussa on kesän marjoja ja hedelmiä, mansikkaa.  Viiden euron hintaa Pamela piti ehdottomasti liian halpana ja sai kunnon naurut ja taputukset meiltä kaikilta.

Viidentenä kaadettiin ´aikuisten´viiniä, Lihnos Merlot 2011. Siinä maistuivat luumut, kirsikka, suklaa. Se on saanut Kreikan viinien kultamitalin 2014. Me kohotimme maljat tämän kunniaksi ja juomaa maistaessani hämmästyin: tunnistin siinä aivan selvän lakritsin maun. Antonis saattui juuri olemaan selkäni takana ja huomautin hänelle siitä. ´Juuri niin, sitä makua on siinä paljon ja saatat ehkä löytää myös kookoksen maun´, hän sanoi. Se oli kuin taikaisku: tunnistin samassa sen tuoksun, kykenin nimeämään hajun!  Ja niin minustakin tuli armoitettu viinin makujen metsästäjä! Ei siihen paljoa tarvittu, vain yksi oma oivallus. Antonis kertoi rypäleen tulevan Iraklionista hyvästä viinitarhasta, jonka maaperä on valkoista merkelisavea. Viinin laatua laski kuitenkin se, että kesällä 2011 satoi jopa heinäkuussa ja muutenkin kesä oli viileä. Durakisin perhe pyrkii valmistamaan tätäkin joka vuosi. Pullon hinta 12 €.

Me olimme tässä vaiheessa kiinni lampaanpaistin mehukkaissa osissa, joiden kyytipojaksi kyseinen viini oli hyväksi havaittu. Vastapäätä istuva hollantilainen pariskunta osoittautui illan aikana melkoisiksi viinintuntijoiksi. He sanoivat arvostavansa Durakisin viinejä siksi, että perheellä on rehelliset pyrkimykset ja laatu nousee vuosi vuodelta.

Kuudentena olikin jo jälkiruokaviinin vuoro. Meille tuotiin eteen pienet hunajaiset mizithrapiiraat , joiden seuraksi laseihimme kaadettiin ruskeanpunaista raskaasti liikkuvaa Euforiaa. ´Tämä on sitten sitä, mistä te ette ole tottuneet pitämään´, aloitti Pamela. ´Lajike on romeiko, se aivan tavallisin perheviljelmien kotiviinilajike, siitä tehdään sitä etikalta maistuvaa viiniä, jota tavernoissa niin usein on tarjolla. Tehdään siitä viinietikkaakin…Tässä se kuitenkin on edukseen. Rypäleiden on annettu kuivahtaa auringossa ja tuloksena on makean siirappinen sultanina-tyylinen juoma´.  Antonis kertoi tätä viiniä valmistetun ensimmäisen kerran vuonna 2012. `Sen annetaan kuivahtaa auringossa kahdeksan päivää, jonka jälkeen mehusta on jäljellä 20-25 %.  Kun se käytetään saadaan tällaista, jossa happamuus taittaa makeuden´.  Viinin kummitätinä on ollut Antoniksen sisko. Aromissa on suklaata ja vasta uunista tullutta piparkakkua, mutta myös kuivempia vivahteita. Ennen tätä iltaa en olisi kehdannut nimetä makuja ja aromeja, mutta lakritsi-kookos-kokemukseni kertoi, että olen oikealla polulla. Niinpä tunnustan löytäväni  tästä hienosta viinistä hyvinkin maanläheisiä viivähdyksiä, joista nimeän perunankuoret ja kuivan auringossa vaalenneen pyykin…

Palkintoja saanut jälkiruokaviini maksaa 22 €/plo.

Kreetan Maku-kuva viinikerhon tilaisuudesta

Talon herkkujen ja viinien yhdisteleminen oli yhtä hauskaa kuin pöytänaapureihin tutustuminenkin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 − one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:05 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s