Vamosin uudet tuulet

 

Vamoslainen originelli liikennemerkki Länsi-Kreetalta

Vamoslaiset tekevät liikennemerkitkin omalla tavallaan..

 

Vamosissa puhaltavat uudet tuulet

Kun  Kreikassa puhutaan maaseutumatkailusta ja vaihtoehtoisesta kestävän kehityksen matkailusta, mainitaan tässä asiayhteydessä nimi Vamos. Kylän tunnetaan hyvin Ateenassa ja Pohjois-Kreikassa, niin usein maan lehdistö ja muu media on Vamosissa vieraillut puhumattakaan EU:n korkeasta johdosta.

Vaihtoehtoinen alueen omiin elämyksiin perustuva matkailu alkoi Vamosista. Ideoijina ja toteuttajina olivat kylän omat Ateenaan muuttaneet nuoret, joiden sammumaton into vakuutti ensin sukulaiset, sitten kylän päättäjät ja myöhemmin maan päättäjät. Vaikka näkyvyyttä on tullut monelta taholta, ei tie kuitenkaan ole ollut helppo. Taloudelliset kuviot on mietitty useaan kertaan uusiksi, luvatut tuet ovat jääneet usein saamatta ja niin on taas puskettu läpi harmaan kiven, sekä kuvainnollisesti että kirjaimellisesti. Alkuperäinen yritys Vamos A.E. on purettu ja sen tilalla on useampia yrittäjävetoisia toimijoita. Osa tuottaa vain majoituspalveluita yksittäisille matkailijoille,  osa tekee yhteistyötä ulkomaalaisten seuramatkatoimistojen kanssa, osa tuottaa majoituspalvelujen lisäksi ravitsemus-ja ohjelmapalveluita.

Kun kylän vanhojen rakennusten entistäminen lähti liikkeelle 1980-luvun alussa, ei kukaan osannut aavistaa mihin se johtaisi. Suurena kynnyksenä oli vakuuttaa rakennuksia yhdessä omistavat suvut  siitä, että turisteja kiinnostavat muutkin kuin rantakylät, että vanhat rauniot voisi kunnostaa, että niitä ei kannata jyrätä ja rakentaa hotelleja, vaan säilyttää viehättävinä ja silmää miellyttävinä ehjinä kokonaisuuksina. Ryhmän sieluina olivat Artemis Papadákis, Nikos ja Spiros Frantzeskákis, Nikos Frangiadákis ja Jorgos Hadzidákis perheineen. Artemiilla on nykyään eritysesti korjausrakentamiseen erikoistunut arkkitehtitoimisto. Frantzeskákisin veljeksistä Spiros hoitaa taverna Blumosifiä, Nikos huolehtii majoituspuolesta ja maaseutumatkailuliitosta, Nikos Frangiadákis on kunnostanut kokonaisen korttelin tyylikkääksi hotelliksi uima-altaineen ja hamameineen, Jorgos pyörittää  matkatoimistoa. Vamoslaisten esimerkki on poikinut monta muuta yritystä alueella ja niin myös naapurikylissä on tarjolla jo huomattava määrä sekä entistettyjä että uusia kiinteistöjä vuokrattavaksi. Tietotaidolla ja filosofialla on ollut kysyntää myös muualla Kreikassa ja Kreetalla, ja niin Nikos Frantzeskákis on  ollut entisenä ammattiyhdistysaktiivina huolehtimassa siitä, että alan toimijat ovat liittyneet yhteen ja perustaneet ensin alueellisia yhdistyksiä ja myöhemmin valtakunnallisen kattojärjestön. Vuoden 2012 alusta Kreikka on myös Euroopan maaseutumatkailuliiton jäsen Suomen rinnalla ja samalla Vamosista tuli maan keskusjärjestön sijaintipaikka ja Nikosta sen puheenjohtaja.

Nikoa voisi kutsua Kreikan maaseutumatkailun isäksi ja sen sieluksi suurella sydämellä. Hän on viimeisen  kymmenen vuoden aikana kulkenut pitkin ja poikki Kreikkaa kuljettaen mukanaan kipinää, joka on sytyttänyt monet. Nikos kertoo, että maaseutumatkailussa ei ole kyse suurten turistimassojen liikuttelusta. –”Tämän pitää olla kestävää ja se tarkoittaa, etteivät pienten kylien ja yritysten rakenteet selviä suurista joukoista. Niinpä tämänkaltainen matkailu selkeästi valikoi sekä yrittäjänsä että osallistujansa. Tässä pääsee lähikontaktiin kylän, yrittäjän ja hänen elämänpiirinsä kanssa, tässä mukana tulee kappale historiaa ja paikallista kulttuuria, syntyy ehkä ymmärrys ja yhteenkuuluvuus yli kieli-ja kulttuurirajojen. Me panostamme ennemminkin laatuun ja aitouteen kuin määrään, emme tuota massoille massahintaisia helppoja palveluja, mutta emme myöskään kisko hintoja ylös silloin kun meille soitellaan fanfaareja ja meitä kehutaan.  Me pidämme jalat maassa, kohtelemme ihmisiä ihmisinä ja yksilöinä, mutta emme suostu suurten matkanjärjestäjien pelinappuloiksi.”

Vamosissa voit ottaa osaa esimerkiksi päivän pituisiin ruokakursseihin, joita hoitavat Nikos ja Lola Frantzeskákis yhdessä Merja Tuominen-Gialitakin kanssa. Suomenkieliset kurssit ovat tiistaisin,  kurssiaikataulu löytyy täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 − 5 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
tammikuu 16, 2018, 9:31 pm
Sadetta
Sadetta
12°C
Tuntuma: 7°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 93%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:32 am
Aurinko laskee: 5:35 pm
Ennuste tammikuu 17, 2018
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
17°C
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 9 m/s
Ennuste tammikuu 18, 2018
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 8 m/s LPL
Puuskissa: 12 m/s