Vasilopita, Vasilin kakku eli Uudenvuoden kakku

Vasilopita /Kreetan maku-kuva

Vasilopita valmistetaan Vasilin päiväksi, uudeksi vuodeksi

Uudenvuodenkakku on tapana leipoa uudenvuodenaatoksi. Se koristellaan vuodenvaihdetta kuvaavin symbolein ja usein haudataan paksuun tomusokeriin, joka samalla toimii säilöntäaineena. Tärkeintä kakussa on leikkaamisseremonia.

Se leikataan puolenyön jälkeen niin, että ensimmäinen pala omistetaan ´tu Khristú´, Kristukselle, sitten talolle, talon isännälle/emännälle tai molemmille, sitten mukana olijoille, kullekin oma pala. Se, jolle kolikko sattuu, saa onnen tulevana vuonna. Kristuksen palan ja talon palan annoin kuivahtaa ja ripottelin niitä lintujen nautittavaksi elleivät kissat olleet jo ehtineet paloja viedä. Joka tapauksessa idea oli palauttaa osa kakusta luomakuntaan.

Uudenvuodenkakkua ei nautita vain uutenavuotena vaan pitkin tammikuuta. Jokainen itseään kunnioittava yritys, kerho, yhdistys tai virasto järjestää oman vasilopitan leikkaamisen. Sinne mennään paremmin pukeutuneena, usein ilta-aikaan tai illan suussa, tarjolla on juomia,väliin jopa ohjelmaa tai vaikkapa ennuste firman menestyksestä tulevalle vuodelle!

Vasilopita, Vasilin kakku eli Uudenvuoden kakku

 

125 g voita

0,75-1 dl sokeria

3 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina

1 dl maitoa tai kermaa

250 g jauhoja, = noin 3 1/2 dl

1 ½ tl leivinjauhetta

0,3 dl viinaa, esim. konjakkia, rakia tai votkaa

2 appelsiinin raastettu kuori

vanilliinisokeria

hyppysellinen suolaa

½ dl mantelirouhetta tai –lastuja tai saksanpähkinää rouheena

päälle mantelilastuja

1 kolikko ja pala foliota

 

Valmista noin 23 ø vuoka: voitele reunat ja jauhota ne.

Sihtaa jauhot ja leivinpulevri kahteen kolmeen kertaan, jotta saat jauhoihin ilmaa. Tällä toimella on ratkaiseva merkitys kakun kohoamiseen. Vaahdota voi ja sokeri ja hyppysellinen suolaa valkoiseksi vaahdoksi. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan, lisää appelsiinin kuori raasteena, vanilliini, maito ja alkoholi, joka toimii nostatusaineena.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vuorotellen jauhoja ja valkuaisvaahtoa taikinaan käännellen varovasti lastalla. Sekoita lopuksi joukkoon pähkinä-tai mantelirouhe.

Kaada taikina vuokaan, piilota almiinifolioon kääritty kolikko taikinaan. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista noin 180 C noin 45 min. Aika riippuu taikinan paksuudesta. Kakku on kypsä kun siihen työnnetty hammastikku/puikko tms. jää puhtaaksi.

Kumoa kakku ritilälle ja vielä uudelleen tarjoilulautaselle, jotta saat mantelipinnan näkyviin. Voit halutessasi kreetalaiseen tyyliin sirotella tomusokeria

pinnalle tai tarjoiluastian reunoille. Kuviot saat leikkaamalla muotin paperista.

Lasi kuoharia sopii hyvin kakun seuraan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × three =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:30 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s