Vegaanikakku Pyhän Fanurioksen tapaan

Kreetan Maku-kuva / ruoka

Hedelmäinen Fanurópita tuoksuu appelsiinille

 

Resepti on osa blogikirjoitusta. Alkuosa kuluu näin:

Fanurioksen kakku

Pyhän Fanurioksen olemassaolosta minulla oli kovin vähän tietoa ennenkuin satuin oliivilehdossa kadottamaan sormuksen. Naapurin Eleni, jolle asiasta kerroin, neuvoi paistamaan fanuropitan, viemään sen kirkkoon siunattavaksi ja leikkaamaan siitä paloja, jotka jaettaisiin naapureille ja tuttaville. Tärkeää on jakaminen, yhtään palaa ei saa jäädä antamatta, ja tärkeää on myös, että varsinkin leikkaaminen tehdään hiljaisuuden vallitessa. Tähän pitää keskittyä, opasti Eleni. -”O Fanurios su ton faneroni…” Fanurios tuo päivänvaloon kadonneet asiat.

Pyhän Fanurioksen olemassolosta ei ole täyttä varmuutta, mutta hänellä uskotaan olevan ylimaallisia voimia tuoda päivänvaloon kadonneita asioita, ihmisiä, eläimiä.. Erityisesti kreetalaiset ovat uskoneet pyhimyksen voimaan. Niinpä Pyhän Fanurioksen päivänä, 27.8., viedään aamulla kirkkoon edellisenä päivänä leivotut kakut. Pappi siunaa ne ja sen jälkeen niistä lohkaistaan suuria paloja kaikille mukana olleille ja loput jaetaan naapureille, ystäville ja tuttaville.

Myös unohtuneita asioita voi näin palauttaa mieleen, neuvoi sekatavarakauppiaani eilen. Hänellä ei ollut kokemusta siitä auttaako tämä myös dementiatapauksissa, neuvoi yrittämään.

Kiersin tämän pikkukylän kauppoja päästäkseni kakkua tekemään. Jauhoja ja sokeria ja kanelia yhdestä. Seuraavasta löytyivät pähkinät, leivinpulveri, vanilja, sooda ja neilikka. Kolmannesta sain mukaani omenan ja appelsiineja. Taverna lainasi sopivan formun. Sen pitää olla pyöreä, minua opastettiin. Tuntui kuin puoli kylää olisi ollut mukana kakuntekotalkoissa. Roikotin kaikki tarvikkeet tänne kukkulan laelle, käsivarteni varmaan venyivät tässä haasteessa, hiki valui selkää pitkin ja niin pääsin kakun leipomiseen. Olin jo sekatavarakaupassa ihmetellyt miksi kakkuun tulee sekä soodaa että leivinpulveria. Jos kuulemma uskaltaisin jättää jomman kumman pois, saisin itse vastata tuloksesta. Soodaa sekoitetaan appelsiinimehuun ja se nostattaa taikinan.

Aineita on kuin kunnon hedelmäkakussa ainakin, mutta mielenkiintoista on nähdä, miten nostatus toimii, kun munia ei ole. Eikä sen puoleen voitakaan. Koko kakku on siis sekä vegaanikakku että munaton että oliiviöljyyn leivottu! Parasta olla nuukailematta oliiviöljyn kanssa, kunnon kreetalaista sen olla pitää, muutoin ei maku ole kohdallaan. Epäilen että espanjalaiset, jo pullossa metallinmakuiset ja melkein eltaantuneet oliiviöljyt myös maistuvat läpi kakussa. Kun ”vaahdotin” oliiviöljyä ja sokeria mikserissä, nousi oliiviöljystä hieno lehtivihreän tuoksu, joka täytti koko keittiön! Tämä kakku on helppo tehdä aineita muuntelemalla vaikka mökillä ja jos sähkövempaimia ei ole, puuhaarukkakin riittää sekoittamiseen.

 

1,25 dl oliiviöljyä

2 dl sokeria

2,5 dl appelsiinimehua (n.3 appelsiinia)

kolmen appelsiinin raastettu kuori

1 tl kanelia

1 tl neilikkaa

2 tl vaniljasokeria

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

200 g rusinoita

yksi omena hienoksi hakattuna

n. 2 dl saksanpähkinöitä

n. 400-500 g jauhoja

 1. Raasta appelsiinit ja purista niistä mehu. Mittaa se. Ellei koossa ole ihan täyttä määrää, älä hätäile, laita vähemmän jauhoja tai sekoita vaikka vettä mehuun.
 2. Lisää sooda mehuun. Se kuohuu paljon, joten valitse iso astia.
 3. Pilko omena pieniksi paloiksi tai raasta se hyvin.
 4. Muserra saksanpähkinät karkeaksi rouheeksi elleivät ne jo ole.
 5. Aja sokeria ja oliiviöljyä sekaisin vaikka sauvasekoittimella kolmisen minuuttia. Se ei vaahtoa, mutta sokeri liukenee jonkin verran. Ja jos ei ole sauvasekoitinta, käytä vaikka puuhaarukkaa ja anna aineiden liota jonkin aikaa.
 6. Sekoita öljy mehu-soodaan, lisää mausteet, sekoita, jotta maut aukeavat.
 7. Lisää omena ja rusinat sekä pähkinät.
 8. Lisää jauhoja  kunnes saat juuri ja juuri juoksevan massan.
 9. Kaada se voideltuun vuokaan. Täällä vuoka voidellaan niin, että ensin se öljytään joka kantilta, mutta valuvia öljytippoja ei saa jäädä vuokaan. Sitten hienoa sokeria niin paljon kuin reunoilla pysyy.

  Kreetan Maku-kuva / Gavalohori

  Kakkuja

 10. Vuoka kuumaan uuniin noin 180 C, paistetaan noin 45 min.

Kaikki meni hyvin tähän asti. Kakku ei kohoa paljon, mutta tikulla koitettaessa se tuntui sopivan kuohkealta ja kypsyi odotusten mukaisesti.

Annoin valmiin kakun vetäytyä sen aikaa kuin etsin alustaa jolle sen kumoaisin. Puolet kakusta jäi kiinni vuokaan… Miksi? No, uunissa ei ollut ritilää, oli vain mahdollisuus laittaa vuoka pohjalle. Niinpä etsin isäntäväen kesäkeittiöstä savivuoan, jonka asetin uunin pohjalle ja kakkuvuoan sen päälle. Kakku jäi kiinni niistä kohdin, joista se oli ollut kosketuksissa savivatiin…

Mutta maku oli hyvä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eighteen − fifteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:30 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s