Vihannesmuhennos tuoreista pavuista

Kreetan maku-kuva / vihannesmuhennos

Barbuniapapuja

Olen aina ollut kovin mieltynyt kreetalaisiin jahníruokiin, joissa pari kolme vihannesta naitetaan maukkaiksi kokonaisuuksiksi.  Elokuun herkkua ovat monenlaiset pavut, joiden valmistaminen on helppoa.  Samalla niistä saa kasviproteiineja ja jos öljyn kanssa ei ole turhan nuuka, saa ravintoa, joka pitää raskasta työtäkin tekevän nälän aisoissa.  Lisäkkeillä, kuten leivällä tai korpuilla ja fetalla voi tuoda vaihtelua.

Vihreät pavut  jahní

Resepti on helppo ja sitä voi varioida sen mukaan mitä saatavilla on.  Raaka-aineiden painosuhteet voivat  olla esim. sipulia 1: perunoita 2-3: tomaattia 2: papuja 2.

Minulla on aineet noin  kahteen  kolmeen annokseen

–          noin 250 g barbuniapapuja, sellaisia punaviiruisia, joissa siemenet pullottavat

–          kaksi oikein ylikypsää tomaattia Lolan puutarhasta ja jokunen kirsikkatomaatti, noin 250 g

–          3 isohkoa perunaa, noin 300 g

–          2 valkosipulin kynttä

–          pari sipulia noin 100 g

–          tuoretta minttua, pihalta oliivipuun alta nyppäistyä

–          tuoretta persiljaa ruukusta, sekin kasvaa varjossa oliivipuun alla

–          Nikolta ja Lolalta ostettua oliiviöljyä

 

  1. Perkaan  pavut. Veitsellä ympäri niin että sulamattomat sulkijakuidut saadaan kaikki pois,  ne ovat ikäviä suussa.  Ei väliä vaikka  palot aukeavat, hajoavat ne kumminkin.  Laitan ne kylmään veteen virkistymään.
  2. Loraus öljyä kattilaan, siihen silppuan sipulit karkeina paloina ja annan niiden hetken kuuullottua.
  3. Perkaan 1-2 valkosipulin kynttä ja laitan ne mukaan.
  4. Kun sipuli on alkanut saada väriä, lisään tomaatit suurina lohkoina, mutta ilman kantaa.
  5. Kuorin perunat ja kuulen, että tomaatti alkaa jo tarttua pohjaan.  Silloin lisään lasillisen vettä ja heti kun ensimmäinen peruna on kuorittu ja huuhdottu, pilkon sen pariin kolmeen palaan ja heitän joukkoon.  Sama muiden perunoiden kohdalla.
  6. Tarkistan, että vettä on noin perunoiden puoliväliin ja peitän kannella sekä lasken lämpötilaa niin että se hautuu keskilämmöllä.  Se saa muhia noin 25 minuuttia.
  7. Perunat ovat lähes kypsiä  kannen alla, samoin pavut.  Nyt lisään suolan, silputut tuoksuvat yrit , sekoitan kevyesti  ja lasken vielä lämpötilaa. Usein tarvitaan vielä nestettä noin puoli lasillista. Kansi päälle ja annan kypsyä vielä noin 5 minuuttia.
  8. Sitten sammutan levyn ja annan ruoan tekeytyä noin 10-15 min.
  9. Oliiviöljyruokia, laderá, ei voi syödä tulikuumina, siinä palaa jo sielukin.
  10. Jos haluan olla paastoamatta, nostan muhennoksen päälle  nokareen fetaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

four × five =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
syyskuu 23, 2017, 8:39 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
20°C
Tuntuma: 19°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 77%
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 3 m/s
Aurinko nousee: 7:12 am
Aurinko laskee: 7:18 pm
Ennuste syyskuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
26°C
Tuuli: 3 m/s I
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste syyskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
27°C
Tuuli: 3 m/s PPI
Puuskissa: 5 m/s