Vihreää kultaa

1-Golden Olive Oil - Google Chrome 5.1.2014 01442

 

Vihreää kultaa

 

Viljelijä saa neitsytoliiviöljystään tällä hetkellä runsaat 2 euroa litralta. Vuosituhannen alussa hän sai runsaat neljä euroa litralta. Tämän 2013-14-vuodenvaihteen sato on huono sekä Kreikassa että Espanjassa, hinta saattaa kohota hieman maailmanmarkkinoilla. Hinta on kuitenkin niin alhainen, etteivät kaikki viljelijät edes vaivaudu sadonkorjuuseen, se kun saattaa maksaa enemmän kuin sadon arvo.  Tukkurien maksamaan hintaan ei vaikuta paljoakaan se kuinka hyvää extra virgin on, heille riittää että se voidaan luokitella extra virginiksi (jollain mittarilla). Monen viljelijän unelma on saada öljystään kunnon hinta. Sen saadakseen pitää erikoistua, opetella homma todella hyvin. Kroatian rannikolla on ilmeisesti isketty kultasuoneen: http://goldenoliveoil.com/en/. Sato on kokonaista 444 kahden desin pulloa täynnä kultahiukkasia. Tiesitkö jo, että kulta on myös ravintolisä koodilla E-175?  Pullon hintaa ei kerrota sivustolla, pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostitse.

En taitaisi osata arvostaa tällaista pullotusta. En kaipaa kultaa ruokaani, mutta ruokaseuraksi toki kelpuutan. Maistuukohan tämä metallilta?  Pitäisikö sen kanssa nauttia mustaa kiiltävää kaviaaria vai lorottaisinko koko pullollisen tomaattikastikkeeseen…?

Paljon arvokkaampana pidän tuoretta vastapuristettua öljyä, juuri sellaista, jota saa omasta tarhastaan, sellaista, jonka eteen on nähty vaivaa. Tämän erikoispullotuksen eteenkin on ponnisteltu, mutta onkohan tekeminen mennyt överiksi….? Ehkä tämä myydään aasialaisille statusesineeksi….?

One Response to Vihreää kultaa

  • Moni olisi valmis maksamaan hyvästä kreetalaisesta oliiviöljystä kelpo hinnan, jos sitä jollain opilla Suomeen saisi. Kesälomalta matkatavarana tuotu maksimimäärä ei riitä joulua pitemmälle, vaikka kuinka on pihtailtu, nytkin ollaan jo kaupan öljyn varassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

ten + one =

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
syyskuu 23, 2017, 8:34 am
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
19°C
Tuntuma: 18°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 72%
Tuuli: 2 m/s LPL
Puuskissa: 2 m/s
Aurinko nousee: 7:12 am
Aurinko laskee: 7:18 pm
Ennuste syyskuu 24, 2017
Päivällä
Verrattain selkeää
Verrattain selkeää
26°C
Tuuli: 3 m/s I
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste syyskuu 25, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
27°C
Tuuli: 3 m/s PPI
Puuskissa: 5 m/s