Viiden öljyn vertailu

 

 maistajaiset 18.1.14

Tällä kertaa makuuraatimme oli valinnut maisteltavaksi kreikkalaisia extra-virginoliiviöljyjä supermarkettien hyllyiltä. Kaikki ovat extra virgin -tasoa, kaikki kreikkalaisia ja useimpien lajike koroneiki. Terra Creta ja Fontana ovat molemmat PDO/SAN-standardin mukaisia, muilla ei ole ”suojeltu alkuperä”-nimitystä. Terra Creta ja Knossos täsmentävät tuotteen olevan Kreetalta. Näistä Terra Creta on valmistajan oma tuotemerkki, muut ovat suomalaisen tai ruotsalaisen maahantuojan omia merkkejä. Useat etiketit kertovat neitsytöljyjen valmistusmenetelmän: saadaan mekaanisin menetelmin. Kaikkia maistelemiamme öljyjä voi käyttää ruoanvalmistuksessa yleisöljyinä paistamiseen, hauduttamiseen ja leipomiseen mutta myös raakana sellaisenaan salaatteihin ja marinardeihin. Halusimme kuitenkin kaivautua hieman syvemmälle ja etsimme öljyistä ominaisuuksia, joiden perusteella saatoimme antaa niille myös gourmet-ulottuvuuksia.

Ruokatoimittaja Maarit Cederberg, joka on kirjoittanut mm. Oliivi-kirjan, istui minua vastapäätä maistelupöydässä. Maistelumme tapahtui tällä kertaa yksinkertaisesti: istuimme pöydän ääressä huoneenlämpöiset öljypullot edessämme. Kaadoimme lusikkaan noin 10 ml öljyä, haistelimme, maistelimme ja kommentoimme yhden kerrallaan. Häivyttääksemme makujälkiä maistelimme makujen välillä leipäpaloja.

 

Välissämme oli viisi komeata pulloa:

Memmas Knossos Extra Neitsyt Oliiviöljy,  500 ml

Fontana Extra virgin oliiviöljy Kalamata tummassa 250 ml lasipullossa,

Terra Creta Estate P.D.O, tummassa 500 ml lasipullossa

Filos Ladolia metallisessa 500 ml pullossa

Filos Athinolia metallisessa 500 ml pullossa

 

Memmas Knossos Extra Neitsyt Oliiviöljy  500 ml

tummassa lasipullossa, hinta 5,99 €. Parasta ennen 4.4.2015

Etiketti:

–         Tuote on Kreetalta. Tuotemerkki on suomalaisen maahantuojan: Arho Nordic Oy. Tuote myynnissä Suomessa.

–         pullo on entistä linjakkaampi ja etiketti kultaisempi

–         pullon kaulassa olevan läpyskän  maininta ei-kitkerästä 1-laadun öljystä öljystä kiinnitti huomiota. Se viittaa makuun, joten       väittämästä on otettava selvää ja kysyttävä mitähän ei-kitkerällä tarkoitetaan? Soitto maahantuojalle paljasti, että asiakailta saadun kiitospalautteen pohjalta oli päädytty lisäämään kyseinen huomio etikettiin.

–           Yrityksen nettisivuilla www. knossos.fi sanotaan tuotteen olevan peräisin kreetalaiselta tuottajalta ja lajikkeen olevan koroneiki. Sivuilla hyvää lisäinfoa.

–          Happopitoisuus on 0,1-0,6 % , öljyyn ei sekoiteta alempia laatuja eikä muiden valtioiden öljyä. Hyvä kun asia kerrotaan suoraan.

–          E-vitamiinia 14 mg/100 g.

 

Maistelu: 

–          Tuoksu on ruohomainen ja tuo kesän mieleen.

–          Öljy on pehmeä mutta maukas alusta alkaen, yllättävän vahva lehtivihreän maku, joka muistuttaa oliivinlehtien makua ja viittaa vihreisiin ja siis raakoihin oliiveihin sekä siihen, että valmistamisesta ei ole kulunut paljoakaan aikaa. Vihreistä puristettua pidetään arvokkaampana kuin kypsistä mustista, sillä vihreissä on enemmän polyfenoleja.

–          ”Saattaisi sopia graavikalan päälle”, sanoo Maarit, ”erityisesti graavisiialle, tästä saisi hyvän taustan tillille”, hän lisää. Totesimme öljyn kevyeksi lohelle, mutta tykkäävän varmaan vaaleasta lihasta, broilerista ja kanasta. Käy myös leivontaan, esim. piiraiden pohjataikinaan sekä paistoksiin  sekä sellaisenaan alkukesän salaatteihin, joissa paljon tuoretta lehtivihreää.

–          Öljyssä on pehmeä, ennemminkin makea maku sekä potkua tuovaa kitkeryyttä, jota pitää olla. Kiittävää palautetta antaneet ovat puhuneet kitkeryydestä, vaikka saattoivat tarkoittaa karvautta. Kitkeryyttä nimittäin löysin, mutta en karvautta. Kitkeryys on positiivinen ominaisuus kun on kyse oliiviöljyistä, se kertoo tuoreudesta ja on noin sama kuin polyfenolien maku. Sen puuttumisen pitäisi soittaa hälytyskelloja.

 maistajaiset 4 18.1.14

Fontana extra virgin oliiviöljy Kalamata

tummassa 250 ml lasipullossa, hinta 3,89 €

Etiketti:

–          pullotettu 7.2.2013, parasta ennen 6.8.2014.  Öljy on PDO/SAN eli suojattu alkuperä-nimitys

–            tuotemerkki maahantuojan, myynnissä Ruotsissa ja Suomessa

–           öljy tulee pieniltä perhetiloilta Kalamatasta Peloponnesoksen niemimaalta

–          pullotettu ja pakattu Kreikassa ruotsalaiselle emoyhtiölle. Suomessa myynnistä ja markkinoinnista huolehtii suomalainen Rae House Oy, jonka nettisivut on mainittu www.raehouse.fi

–          etiketissä paljon tietoa. Hienoa, että myös pullotuspäivä kerrotaan. Parasta ennen 18 kk myöhemmin, mikä on hyvä tieto.

–          takaetiketin ja nettisivujen suomenkieli on hävettävän avutonta. Takaetiketin lukemiseksi tarvitaan suurennuslasi. Fontanan ruotsinkieliset sivut ovat informatiiviset.

–          Tässäkin pullossa on makukommentti: antelias ja voimakas. Antelias?

 

Maistelu:

–          etiketti kertoo korkeasta PDO-laadusta sta, mutta miksi tässä sitten on metallin haju? Se tuo aina ikävää viestä joko oliivimarjojen tai öljyn vioittumisesta jossain tuotantovaiheessa.

–          Metallinen karvaus ei maistu, mutta potkii sekä nenässä että nielussa. Pippurinmakua tässä todella on, kuten etikettikin kertoo. En osaa tavoittaa anteliasta makua enkä ymmärrä mihin se voisi viitata, mutta voimakas maku tässä todella on.

–          Tätä öljyä voisi käyttää tumman lihan marinointiin ja silloin kun edessä on pitkä hidas kypsennys. Silloin oliivihappo parhaiten ehtii irrottaa raaka-aineesta makuja ja nostaa niitä esiin. Myös vahvasti maustettuihin itämaisiin ruokiin lihalle, maksalle ja vaikkapa maksapatéen massaan sekä sellaisiin tahnoihin, jotka seisovat pitkään.

maistajaiset 2 18.1.14

 

Terra Creta Estate P.D.O

Etiketti:

–          tumma 500 ml lasipullo. Maahantuoja suomalainen Miraz. Hinta 8,50 €. Parasta ennen 9-2014. Tuotemerkki kreetalaisen valmistajan, myynnissä yli 20 maassa

–          öljy on jäljitettävä ja tarkoittaa, että sen alkuperän voi jokainen kuluttaja tarkistaa tarhaan ja viljelijään saakka, samoin jokaisesta pakkauserästä löytää kaikki sille tehdyt testit. Tällaiseen läpinäkyvyyteen pystyy maailmassa vain harva yritys.

–          öljy tulee Kreetalta, Kolimvarin alueelta yrityksen omilta satavuotiailta viljelmiltä

–          lajike on koroneiki

–          paras kreikkalainen oliiviöljy 2005, 2008, 2009 ja 2010 sekä lukuisia muita suuria kansainvälisiä palkintoja.

–          etiketissä paljon tietoa ja viittaus yrityksen nettisivuille, josta löytyy paljon lisää infoa

–          erittäin hyvät nettisivut www.terracreta.gr myös suomeksi

Maistelu: 

Terra Creta on myös Kreetalta, kuten Knossos-öljykin. Se on myös koroneikia, mutta tämä on askelta korkeammalla PDO-merkinnän ansiosta. Merkintä tarkoittaa, että tuote on sekä tuotettu ja prosessoitu että valmistettu tarkasti määritellyllä maantieteellisellä alueella standardoiduin menetelmin. Siis valvottua tuotantoa. Maku on pehmeä, mikä selittyy sillä, että tämä pullotus alkaa jo lähennellä parasta ennen-päiväänsä. Tuoreena tämä on ärhäkämpää. Lusikallisesta öljyä nousi hyvä leikatun ruohon tuoksu, mitä pidän parempana kuin oliivinlehtien vihreää tuoksua. Lopussa on kuitenkin potkua eli oleokantaalit kertovat olevansa olemassa. Se on laadun merkki ja kertoo terveysvaikutuksista.

–          Tässä elinkaarensa vaiheessa oleva PDO on hyvin laaja-alainen ja turvallinen sillekin, joka vierastaa ärhäkkyyttä. Tämä sopii gourméajattelussa vihersmoothiin, kaalin ja muiden lehtivihannesten seuraksi, kaikenlaisiin tahnoihin, alkaen nuoresta riistasta aina kalaan, kuivakakkuihin ja vaikkapa suklaamousséen tekoon!

–          Ärhäkkäänä, siis nuorempana, taas monenlaisiin kypsennettyihin vihannes- ja liharuokiin ja myös lohelle. Ärhäkkyys on siis positiivinen ominaisuus  EVOO:ssa (extra virgin olive oil). Se on  ominaista aivan tuoreille vastapuristetuille ja vähenee öljyn seistessä ja iän karttuessa: teini on räväkkä, keski-ikäinen sovitteleva ja vanha rauhallinen.

 

Filos Ladolia

Etiketti

–          EXTRA-NEITSYT OLIIVIÖLJY LADOLIA, 500 ml metallipakkaus (saatavissa myös 250 ml lasipullossa)

–          parasta ennen 5-2015.

–          Kreikkalainen tuote, valmistuttaja suomalainen Gavrielides Foods Oy. Tuotemerkki maahantuojan, myynnissä Suomessa

–          takaetiketti kertoo tuotteen olevan peräisin ensimmäisestä kylmäpuristuksesta, mitä termi sitten kertoneekaan

–          aluetta, josta öljy tulee, ei kerrota,mutta lajike kerrotaan: ladolia

–          maultaan lempeän makea, sanoo etiketti

–          yksinkertaisin ja vähäeleisin pakkaus, selkeä, vähän informaatiota.

–          ei mainintaa lisäinfon löytymisestä esim. nettisivuilta, jotka kyllä ovat olemassa osoitteessa www.filos.fi

 

Maistelu:

tuoksu ei tervehdi maistajaa, tuoksua tuskin lainkaan, sen paremmin miellyttävä kuin epämiellyttävääkään. Öljy vaikuttaa arkiselta, tavalliselta ja turvalliselta, se ei sykähdytä. Onkohan tämä ladolia-lajikkeen ominaisuus vai johtuuko se mahdollisesti oliivien kypsyysasteesta? Öljy on hyvin neutraali, vasta aivan lopussa kielen päällä on oleokanthaalin aiheuttamaa happoisuutta, mutta sitäkin vain vähän. Tämä ei todellakaan ei pelota eikä ärsytä ketään. On kuin hiljaa iholla liikkuva käsi, kevyttä makeutta, laskeutuneita litteitä makuaavistuksia. Tämä on aloittelijan öljy sille, joka haluaa varman ja neutraalin valinnan, joka vasta totuttelee öljyihin. Sopii suomalaisiin ruokiin, jopa maitopohjaiseen kalakeittoon. Käyttäisin kodin perussalaatinkastikkeen pohjaksi miedon omenaviinietikan kanssa, levitteisiin.  Tätä voi käyttää vaikka isompia määriä ilman että se irrottelisi uusia makuja ruokiin, tämä ei pyri sen paremmin nostamaan makuja kuin laskemaankaan, ei uuta, ei tungettele, on kiltti aloittelijalle. Kuumapuristettujen rypsi-ym. öljyjen käyttäjien puolelta saapuvilla aloittelijoilla on vain matala kynnys ylitettävänään kokeillessaan tällaista öljyä, ojentaa käden sillaksi rypsipelloilta saapuvalle. Uppopaistoon ja vaikka ruusumunkkien tekoon! (Ai, ettei ole reseptiä?  Nouda se Maarit Cederbergin Oliivi-kirjasta sivulta 82.) Perusöljy laitoskeittiöille. Maahantuojan eniten myyty öljy.

 maistajaiset 3 18.1.14

Filos Athinolia

Etiketti

–          EXTRA-NEITSYT OLIIVIÖLJY ATHINOLIA, 500 ml metallipakkaus (saatavissa myös 250 ml lasipullossa)

–          parasta ennen 6-2015

–          kreikkalainen tuote, valmistuttaja suomalainen Gavrielides Foods Oy. Tuotemerkki on maahantuojan, myynnissä Suomessa.

–          takaetiketti kertoo tuotteen olevan peräisin ensimmäisestä kylmäpuristuksesta, mitä se sitten kertoneekaan

–          aluetta, josta öljy tulee, ei kerrota,mutta lajike kerrotaan: athinolia

–          etiketti väittää: maultaan pehmeän pippurinen. Puristetaan vihreistä ja violeteista oliiveista, jotka sis. aromaattisia ja hapokkaita yhdisteitä. Hyvä vinkki sille, joka ei oliiviöljyjä tunne.

–          yksinkertaisin ja vähäeleisin pakkaus, selkeä, vähän informaatiota. Antaa säilytysohjeen. Purkki itsessään matala, mahtuu monenlaiseen hyllyyn. Maku-kommentti näkyy selkeänä ja ohjaa valintaa.

–          ei mainintaa nettisivuista, jotka kyllä ovat olemassa osoitteessa www.filos.fi. Eivät sisällä lisäinfoa oliiviöljyistä.

Maistelu:

Tuoksu on vain häivähdys, maku kyllä nousee esiin kun purskuttelee öljyä suun kammiossa ja vähän happoisuuttakin löytyy ihan lopussa nielemisen jälkeen. Se kertoo oleokantaaleista ja mitä enemmän sitä on, sitä enemmän se vastaa odotettujen terveysväittämien huutoon. Tämä on hieman rohkeampi öljy kuin edellinen ja luultavimmin kypsistä tai ylikypsistä oliiveista saatu, koska tässä ei ole vihreän ruohon aromeja lainkaan. Löysin tästä hämmästyksekseni oliivinkukan vienon aromin ja auringonpaahteisen rinteen terveiset. Etiketti puhuu pippurisesta mausta, mutta emme löytäneet sen paremmin mauste-, musta- eikä valkopippuria, ei edes viherpippuria, rosépippuriakin vain aavistuksen. Tämä öljy kestää sitruunan ja yrttien maut, jopa salvian. Käy ravioleihin, possulle ja kanalle, mutta ei irrottele paljoa makuja raaka-aineista. Kevyelle riistalle, sellaiselle, jossa ei ole paljoa talia, kuten ehkä kauriille, linnulle, kyyhkyselle, viiriäiselle. Ja keittoihin, keitetylle kielelle, kateenkorvapastalle, perunavuokiin, jopa aioliin ja majoneesiin, uskaltaa Maarit ehdottaa.

 

Lopuksi yleisiä huomioita

–          etiketissä käytetty termi ensimmäinen kylmäpuristus Linkki saa huutia. Termi on myytti, öljyä ei nykyään enää puristeta eikä toista puristusta ole ollut koskaan olemassakaan. Kylmäpuristuskin menetelmänä on myytti ja uskon asia, missään ei ole määritelty  tarkkaan mitä se on. Lämpötilat vaihtelevat maasta, lajikkeesta ja lajikkeen kypsyysasteesta riippuen.

–          Vaikka extra virgin tulisikin elinkaarensa päähän, ei kyse kuitenkaan ole sen muuttumisesta käyttökelvottomaksi: se tulee vain extra-virgin –tasoisena tiensä päähän kun sen vapaiden rasvahappojen määrät nousevat raja-arvoihin. Silloin se vain putoaa alempaan luokkaan eli virgin –tasolle! Siinä se pysyy vielä noin kaksi vuotta ennen kuin sen vapaiden eli hapettuneiden rasvahappojen määrä nousee niin korkeaksi, että se putoaa tavallisten oliiviöljyjen luokkaan. Sellaisenakin se säilyy usein vielä pari vuotta. Tässä vaiheessa se elintarvikkeena alkaa olla tiensä lopussa, mutta sopii vielä kaikkeen muuhun voiteluun, kuten ihon kuorimiseen (sekoita hieman murskattua karkeaa suolaa ja oliiviöljyä toisiinsa, lisää hajusteeksi tippa mieleistäsi tuoksuvaa öljyä), saippuan tekoon, parkettien ja puuhuonekalujen siivoamiseen, ruostuvien työkalujen suojaamiseen, maalinpoistoon jne..

–          Tärkein huomio tuli vasta maistelun lopussa. Olimme kiinnittäneet huomiota Terra Cretan makuun verrattuna lähestyvään parasta ennen-päivään, ja todenneet, että upea maku, vaikka parasta ennen jo tänä vuonna. Millaistahan tämä olisi nuorena/vanhana? Tämähän on elinkaarensa päässäkin ärhäkkäämpää kuin elinkaarensa alussa olevat athinolia-ja ladolia-lajikkeiden öljyt

–          Olimme myös ihmetelleet hieman kahden jälkimmäisen pehmeyttä verrattuna alkupään kolmen kirpeyteen. Ero ei johdu lajikkeesta vaan puristettujen oliivien kypsyysasteesta. Mitä vihreämpiä, sitä enemmän arhäkkyyttä ja polyfenoleja ja matkaa öljyn päätepisteeseen. Mitä kypsemmistä, sitä pehmeämpää ja sitä nopeammin tiensä päässä. Jospa vähitellen pääsisimme määrittelemästä oliiviöljyjä niiden rasvan takia ja vertaamasta niitä muihin rasvoihin, vaikkapa rypsiin, ja alkaisimme puhua oliiviöljyjen mausta, joka se on suoraan verranollinen sen terveysvaikutuksiin ja vihreyteen.

–          Mary Flynn, oliiviöljyjä tutkiva tohtori, osaa selittää asian: kannattaa käyttää korkealaatuista, paljon fenoleita sisältävää extra virginiä, EVOOa,  siksi, että tuore öljy ei pelkästään itsessään sisällä enemmän polyfenoleja vaan sen korkeampi polyfenolipitoisuus suojaa siinä kypsennettävien ravintoaineiden sisältämiä polyfenoleita eikä salli niiden tuhoutua samassa määrin kuin tapahtuu silloin kun kypsennetään matalan polyfenolipitoisuuden omaavissa öljyissä.  Polyfenolien suuri määrä on yhtä tärkea syy käyttää hyvää oliiviöljyä kuin sen sisältämät rasvahapot.

–          Oliiviöljyn rasvat koostuvat oliivihapoista. Oliivihapot, kuten muutkin hapot, toimivat liuottimiana ruoassa: ne houkuttelevat raaka-aineiden maut esiin. Elimistössä ne toimivat siivoojina, huutivat pois suoniin kiinnittynyttä plakkia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 + nineteen =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 17, 2017, 11:26 pm
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
14°C
Tuntuma: 10°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 87%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 18, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä, sadekuuroja
Melkein pilvistä, sadekuuroja
17°C
Tuuli: 4 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
14°C
Tuuli: 4 m/s LPL
Puuskissa: 6 m/s