Villit ja kesyt

Kreetan Maku-kuva / villivihannekset

Lyhyelläkin retkellä luontoon voi löytää jo monenmoista syötävää

 

 

 

 

Sadepäivän jälkeen tuuli ja ruoho kuivui. Meitä odotti villivihannespäivä Keran kylän takaisilla rinteillä. Edellisenä päivänä olimme nähneet monen etanankeräilijän kulkevan varovasti ruohikoissa kumartuen silloin tällöin poimimaan etanan pussiinsa tai koriinsa. Nyt aamulla kohtasimme vielä jokusen sarvipään, mutta useimmat olivat jo ehtineet piiloutua valolta, auringolta ja tuulelta. Villivihanneksia sen sijaan oli runsaasti Nikon perheen viinitarhassa. Ensimmäiseksi opettelimme tunnistamaan fenkolin. Sitä piti kerätä paljon seepiaa varten. Tarvitsimme myös villiparsaa munakokkeliin. – Jokaisella oliivipuulla on oma parsansa puun juurilla, opasti Nikos. Asparagustahan se on, muistuttaa sitä mitä kotipuutarhoissakin kasvaa. Kun silmä tottui, opimme poimimaan ohuita luiruja parsanversoja piikkipensaikosta.

Kreetan Maku-kuva / villivihannekset

Villivparsaakin alkoi löytyä oliivipuun juurelta

Sellaiseksi parsa täällä kuumassa auringossa muuttuu kesän kuumuudessa. Stella-rouva neuvoi meitä tsohan, valvatin, ja villipalsternakan talteenotossa. Ei sen oikea nimi ole villi palsternakka, sellaisen nimen se on saanut villivihanneksena, ihan oikeasti se on sudenporkkana. Siitä poimitaan kukkavana, vain sen ylimmäinen osa, silloin kun se vielä on nupussa.

Sama sääntö päti muihinkin villivihanneksiin, joita Stella suvereenisti poimi ja tunnisti, mutta jotka meille tumpeloille olivat kaikki saman näköisiä. Marjahuulikki sentään oli helppo, sitä tarvittaisiin piirakoihin ja villivihannessalaattiin. Sinapin näköisen kasvin keltaisia kukintoja myös nypittiin hiukan mukaan, ne maustaisivat munakokkelia.

Palasimme saaliinemme takaisin Vamosiin ja siellä vanhaan oliiviöljypuristamoon, johon oli rakennettu oiva kesäkeittiö. Taas tarvittiin Stellaa kun pöydällä oli vuori pestyjä salaattiaineksia. -Miten tämän puhdistan? Mistä kohdasta pitää taittaa? Mistä tietää milloin kuidut eivät pehmene? Entäs tämä, menikö oikein? Kysymystulva vaimeni hetken päästä ja työpöydälle syntyi siistejä kasoja ja pinoja. Nuo piirakkaan, nuo salaattiin, tuossa munakokkeliin, nuo seepian seuraan, nuo vuohen seuraan.

Jokainen oli työn touhussa ja valmista tuli. Iso piirakka meni uuniin, munakokkeli tehtiin kattilan pohjalla kaasulla, etanat valmistettiinburburistus. Pinaattirisottokin kypsyi nopeasti ja sitten päästiin pöytään, jossa ateriaa rikastettiin vielä paikallisilla juustoilla.

Etanoita, juustoja, leipää alkuun..

Etanoita, juustoja, leipää alkuun..

Nikos oli ollut mukana talkootöissä läheisen Karidin luostarin kunnostamisessa. 1600-1700-luvuilla kukoistanut luostari oli vaipunut 1900-luvulla unhoon ja jäänyt lammaslaumojen suojaksi. Nyt luostarissa on taas pari munkkia, joista toinen opiskelee Thessalonikissa teologiaa ja toinen on paikan päällä. Pienen ja kauniin kirkkopihan alapuolella oli vanha 12 kivikaaren alle sijoitettu oliivipuristamo, joka aikanaan oli saaren suurin. Nikos kiinnitti huomiomme sisäpihan seinillä kulkeviin ränneihin, jotka keräsivät sadeveden sternaan, suureen vesisäiliöön, joka oli koko pihan suuruinen. Ilman sternaa ei ollut elämää, ei kylää, ei taloa. Sterna takasi veden, vesi elämän jatkuuvuuden.

Kreetan Maku-kuva / Karidi

Luostarin oliivipuristamon 12 holvikaarta ovat vuodelta 1863

Hankalassa paikassa luostarin ulkopuolella entisöitiin keskiajalta peräisin olevaa silkkituotantolaitosta. Silkkiäismadot ravittiin mulperi-eli silkkiäispuun lehdillä.

Muutama hyvin vanha yksilö oli vielä elossa silkkipihan laidalla. Samanlaisia nuorempia puita kasvaa jokaisen alueen kylän raitilla muistona ajoista, jolloin silkintuotanto oli vaurauden lähde.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 × one =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:10 am
Verrattain pilvistä
Verrattain pilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 81%
Tuuli: 6 m/s L
Puuskissa: 6 m/s
Aurinko nousee: 7:27 am
Aurinko laskee: 5:13 pm
Ennuste joulukuu 19, 2017
Päivällä
Puolipilvistä
Puolipilvistä
14°C
Tuuli: 3 m/s LPL
Puuskissa: 5 m/s
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s