Ylös Lasíthiin

Hersónisos-Avdú-Goniés-Krási-Kardiótissan luostari-Ano Kerá-Ambelos-Vidianí-Honí (Honos)-Káto Metóhi-Pláti-Psihró-Kamináki-Lasinthos Eco Park-Agios Georgios -Tsermiádo-Ambelosola

Lasíthissa sijaitsevassa Diktin luolassa uskotaan Zeuksen syntyneen, sinne matkasivat minolaiset hallitsijat neuvonpitoon jumalan kanssa, nykyään sinne johtaa kesäisin katkeamaton matkailijoiden jono.  Lasithissa kannattaa käydä muutenkin kuin Zeuta tapaamassa. Reitit ylätasangolle ovat elämyksiä ja nähtävää on monenlaista. On luolia, maanalaisia jokia, luostareita joka lähtöön, idyllisiä kyliä ja kyliä, joissa ei kukaan enää asuKattilanmallisen tasangon poikki virtaa joki, jonka maa nielee ja näin syntyy maanalainen joki, joka alempana tulee esiin Aposelemis-jokena. Tasangon yläpuolella on pienempiä tasankoja niille, jotka haluavat päästä kiirettä pakoon.

 

MATKALLA TASANGOLLE

APOSELEMIn rehevään laaksoon  on rakennettu valtava vesiallas, johon Lasithin vuoriston talvisateiden maanalaiset vedet johdetaan käytettäväksi oliivitarhojen kasteluun. Patoallas on POTAMIESin (”Joet”) ja Avdún kylien välissä. Uusi tie kulkee laakson reunaa Potamiésin ohi, mutta päättyy juuri Avdún ulkopuolella ja ahtautuu kapealle kylänraitille.   Heti kylän alussa on kyltti oikealle AGIA FOTINIn (lausutaan  Agia Fotiní). Se sijaitsee jyrkällä rinteellä korkealla, tie on paikoin hyvin huono ja jeeppikin joutuu koville, samoin hermot. Jarrujen on syytä olla viimeisen päälle jos sinne aiot, aikaa pitää varata paljon oletettua enemmän  ja varautua nousemaan autosta vähän väliä avaamaan ja sulkemaan veräjiä. Näköalat ylhäältä ovat komeat.

AVDUn kylä on idyllinen ja vanha appelsiinitarhojen ympäröimä. Kylässä on kapeita kujia, vanhoja pieniä kirkkoja sekä kylän sisällä että laidoilla, joista lähtee vuorten suuntaan rauhoittavaan kävelyyn sopivia loivasti  nousevia hiekkateitä. Kylän pääkirkon suojelupyhimys on Neitsyt Maria, jonka taivaaseenastumista juhlitaan 15.elokuuta. Sehän on yleinen vapaapäivä ja kesän korkein juhla Kreikassa.

Vanhoissa taloissa on kyläyhdistyksen kiinnittämiä kylttejä, jotka kertovat mikä verstas on missäkin rakennuksessa joskus ollut. Kadonneita ammatteja kaikki. Sisällä kylässä jokunen kafeneon, pääraitilla ruokapaikkoja.  Kannattaa tähyillä tien päässä näkyvää vuorenharjaa ja solaa, siellä näkyvät hampaat ovat Ambelos-solan vanhoja tuulimyllyjä, sinne päätie johtaa. Muutenkin kannattaa tähyillä korkealle,   yllä voivat liitää korppikotkat sekä riippuvarjoliitäjät. Korppikotkat käyvät kuulemma väliin aika läheltä ihmettelemässä riippuliitäjiä, nykypäivän ikaroksia. Näille on laskeutumispaikka kylän ulkopuolella (Anemopterismou).

GONIÉSin kylästä eteenpäin tie alkaa nousta oliivipuita kasvaville rinteille leveänä ja turvallisena. Goniés tarkoittaa nurkkausta, juuri sellaista, jossa tämä kylä on, laakson perällä vuorten alapuolella. KRÁSIn kylä roikkuu vuoren rinteessä. Sen kautta voi ajaa lenkin. Kylän nähtävyytenä ovat venetsialaisaikaiset vesialtaat ja suuret holvit, joihin vesi tulee vuoren sisästä lähteestä kylmänä ja virkistävänä. Holvien koristena on keramiikkalaattoja, joissa on kreikkalaisten kulttuurihenkilöiden kuvia. Nämä ovat 1910-20-luvuilla viettäneet täällä kesiään Nikos Kazantzakisin ja tämän vaimon vieraina. Täältä oli silloin neljän tunnin aasimatka lähimpään satamaan Hersonissosiin. Kylän yläpuolelta väitetään myös roomalaisaikaan vettä johdetun akveduktia myöten muinaiseen Lyttosiin (ks. reitti 1). Holvien vieressä kasvavan valtavan plataanin ympäröimiseksi tarvitaan 14 ihmisen piiri.

Paikalliset kertovat tarinaa, jonka mukaan ylhäällä vuorilla oli muinoin kaupunki, jota hallitsi kuningas Krasios, siitä kylän nimi. Sittemmin kaupunki olisi maanjäristyksessä peittynyt vuoren alle. Toinen tarina kertoo korkealla vuorella asuneesta naisesta, jolle neitsyt Maria oli paljastanut kultaisen kirkonkellon sijainnin. Nainen ei kuitenkaan saanut koskaan kertoa sitä eteenpäin. Sitten nainen kuoli ja vei tiedon hautaansa. Mitenkähän tarina sitten syntyi?

Kylän nimi ei siis viittaa sanaan krasí, joka tarkoittaa viiniä. Painotus on erilainen.

Kylän yläpuolella KARFÍ-nimisen, nänninpäätä muistuttavan huipun (muinaiskreikaksi  kras) takaisella harjanteella on sijainnut iso kylä, tämä on aivan tosi juttu. Olen käynyt raunioilla. Ylhäällä on ollut kylmää ja lunta ja muutenkin epämukavaa asua. Miksi siis tänne on kylä rakennettu? Kun minolaisten valtakausi päättyi valloittajien tuloon, nousivat minolaiset valloittajiaan pakoon tänne noin 1100 e.Kr.  Heitä kutsuttiin eteokreeteiksi, oikeiksi kreetalaisiksi. He vartioivat Lasíthiin johtavaa kahdeksaa solaa. Valloittajilla ei kuitenkaan ollut mikään kiire, vuorille he eivät nousseet ja niin kävi, että 150 vuotta myöhemmin pelkonsa vuorille ajamat eteokreetit laskeutuivat alas todetakseen, että pelko oli ollut turhaa. Inhimillistä.

 

Kuvaus Kera Kardiótisan luostarista on täällä :

HYVÄN SYDÄMEN LUOSTARISSA NUNNILLAKIN ON NOKIAN KÄNNYKÄT 

Luostarin jälkeen tie jatkaa nousuaan ohi ANO KÉRAn (Ylä-Kerá)  kylän, jossa pari kolme tavernaa nököttää tien varressa.  Ylempi parempi.  AMBELOS-solassa tuulee nytkin, täällä tuulee lähes aina. Siksi tänne myös rakennettiin venetsialaisaikaan tuulimyllyjä, joihin tasangon asukkaat toivat viljansa jauhatettavaksi. Turkkilaiset polttivat myllyt 1870-luvulla ja tilalle tuotiin Zaromasolan myllyjen sisuskalut. Enimmillään täällä oli 26 myllyä. Jauhamisaika oli suurta juhlaa, tänne kertyi väkeä kaikkialta tasangolta, täällä tehtiin kauppoja ja naimakauppoja, sovittiin riitoja ja tavattiin sukulaisia.

Loppureitti on täällä!Näytä Lasíthiin ja Kastelliin suuremmalla kartalla

Hersónisosin kuvaus on täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

twelve + 14 =

Mitä kirjaimia ja numeroja näet? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Viimeisimmät artikkelit
Vietä päivä Vamosissa
Vietä päivä Vamosissa
Terra Creta
Terra Creta
joulukuu 19, 2017, 12:25 am
Puolipilvistä
Puolipilvistä
12°C
Tuntuma: 8°C
Ilmanpaine: 1020 mb
Kosteus: 80%
Tuuli: 5 m/s L
Puuskissa: 12 m/s
Aurinko nousee: 7:28 am
Aurinko laskee: 5:14 pm
Ennuste joulukuu 20, 2017
Päivällä
Melkein pilvistä
Melkein pilvistä
13°C
Tuuli: 4 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s
Ennuste joulukuu 21, 2017
Päivällä
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
Verrattain pilvistä, sadekuuroja
14°C
Tuuli: 5 m/s IPI
Puuskissa: 6 m/s